НЗОК: Повече от половината болнични легла са свободни

Не се налага да бъдат изписвани пациенти с други заболявания, за да се освободят за заразени с коронавирус

Топ
12:28 - 19 Ноември 2020
2699
НЗОК: Повече от половината болнични легла са свободни

Публикуваната от НЗОК справка за заетите легла по болници в страната показва, че повече от половината от тях са празни – от разкрити 48 552 са заети 22 299 или 46%. От 4307 от тях са настанени пациенти с COVID-19.

Не се налага да бъдат изписвани пациенти с други заболявания, за да се освободят легла за такива с Ковид, защото свободните легла в момента са 26 253, което е 4 пъти повече от заетите с Ковид.

Справката за свободните легла е изготвена от НЗОК, а в договорите на касата с лечебните заведения са посочени не само броя на леглата и лекарите, но и имената на всеки един от тях.

От справката се вижда, че разпределението на заетите с пациенти с Ковид легла не е равномерно. Най-много са в Шуменска област, където 38% от всички разкрити легла са заети от пациенти с Ковид, а най-малко са във Видинска област – 4%. София е с 8%. По-различни бяха обаче данните на здравния министър проф. Костадин Ангелов, представени на редовния брифинг в Министерския съвет. Според него там заетостта е над 130%. 

Най-много пациенти с Ковид има в МБАЛ Шумен - 227, което е половината от всички легла на болницата, в Пирогов са 208, но трябва да се има предвид, че повече от половината от тях са заети от медицинския персонал на болницата в резултат на избухналия епидемичен взрив на вътреболнично заразяване.

Следват „Света Марина“ във Варна със 151, МБАЛ Бургас със 146, столичната Аджибадем – Токуда със 110, „Канев“ в Русе и „Св. Георги“ в Пловдив с по 106 и др. Прави впечатление, че Александровска болница, която освободи половината си легла за Ковид има едва 8 пациенти с това заболяване и 383 свободни легла.

В половината от столичните болници, в това число Св. Екатерина, Доверие и Сити клиник няма нито един пациент с Ковид.

Впрочем, приетите през последните години изменения в законите и редица наредби пречат на болниците да се преструктурират и да отговорят на търсенето на пазара. Вместо да отменят забраните, властите, в нарушение на закона, започнаха да издават заповеди за разкриване на легла. Сега редица болници приемат пациенти с Ковид, без да имат съответното разрешение за дейност и без договор с НЗОК.

Към днешна дата няма никаква яснота, кой ще плати за лечението на тези болни, при условие, че законът забранява на НЗОК да го направи.

Не е нужен Координационен център, за да се види описаната картина. Същият беше закрит скоро, един месец след създаването му.