О, чудо! 31 богаташи имат повече пари от хазната на САЩ

Новини
21:09 - 31 Май 2023
5406
О, чудо! 31 богаташи имат повече пари от хазната на САЩ

31 милиардери по света имат повече пари от министерството на финансите на САЩ. Според последните федерални данни наличността на американската хазна е едва 38,8 млрд. долара. Това е опасно близо до прага на минимума - $30 млрд., а спадът за по-малко от месец е около 200 млрд.

След рязкото намаляване на средствата в брой има богаташи, които притежават неколкократно повече. Сред тях са французинът Бернар Арно - президент на модния гигант LVMH, който има активи на стойност 193 млрд. долара, шефът на “Тесла”, “СпейсЕкс” и “Туитър” Илон Мъск със $ 185 млрд. , както и Джеф Безос - създателят на “Амазон”, чието богатство се оценява на 144 млрд. долара.

Сред имената от свръхбогаташи с повече пари в брой от финансовото министерство на САЩ са и основателят на “Фейсбук” Марк Зукърбърг, председателят на “Шанел” Ален Вертхаймер и съпругът на актрисата Салма Хайек - френския бизнесмен Франсоа Пино.

Междувременно Комисията на Камарата на представителите в САЩ одобри във вторник гласуването на закон за вдигане на тавана на държавния дълг.

Целта е да се предотврати фалит, при който САЩ нямаше да може да изплаща заплати, пенсии и да обслужва други финансови задължения.

Миналата седмица Белият дом и Конгресът се споразумяха за повишаване на тавана до 1 януари 2025 г., като се предвижда, че през фискалната 2024 г. 886 млрд. долара ще отидат за отбрана, 121 млрд. - за медицински грижи за ветерани, и 637 млрд. за други програми.

След вот на членовете на комисията, при който 7 бяха “за”, а 6 - “против”, председателят ѝ Том Коул обяви, че предложението е прието. Това беше нужно, за да се гласува законопроектът от пълния състав на камарата. Документът трябва да бъде приет и от Сената, като крайната процедура е подпис на президента Джо Байдън. Той беше в дълги преговори с републиканеца и председател на Камарата на представителите Кевин Маккарти, за да се изготви компромисен законопроект. Държавният глава призова двете камари на Конгреса да одобрят инициативата.

Законопроектът обаче беше нападнат от членовете на крайнодясната фракция в камарата, която се закани, че ще му се противопостави, когато бъде внесен. Освен това десните от т.нар. Група на свободата се заиграха с идеята за отстраняването на Маккарти в зависимост от това какъв ще бъде вотът.

Междувременно Илон Мъск предупреди в туитър за проблеми в сектора на недвижимите имоти в САЩ.

“Цените на търговските недвижими имоти бързо се топят, като

следват стойностите на жилищните”, прогнозира шефът на “Тесла”.

Мултимилиардерът и преди е посочвал тревожни тенденции в областта. Според него недвижимите имоти всъщност са “далеч най-сериозният предстоящ проблем” и обясни, че регионалните банки могат да усетят вълна от фалити поради свързаността си със сектора.