О, чудо! Българите не са сред най-големите мрънкачи по времето на пандемията

Най-песимиситчно настроени са хората в Италия, Франция, Белгия и Испания

Новини
07:34 - 09 Май 2020
1956
О, чудо! Българите не са сред най-големите мрънкачи по времето на пандемията

Българите и гърците са най-доволни от всички европейци от условията на живот на фона на пандемията от новия коронавирус.

Проучването е дело на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд и са разгледани резултатите от анкети сред граждани от 27 държави от Европейския съюз за социално-икономическите последици от Covid19 върху техния живот.

Съгласно резултатите европейците на възраст под 35 години се чувстват по-тъжни и самотни от по-възрастните хора, заради ограниченията, според онлайн проучването, проведено сред общо 85 000 души.

Резултатите от проучването показват рязко влошаване на качеството на живот сред хората от всички възрасти в условията на пандемията.

Общо 16% от анкетираните споделят, че се чувстват самотни през повечето време през последните седмици след въвеждането на карантината и ограничителните мерки в повечето страни на континента.

Преди кризата само шест на сто от анкетираните са се чувствали трайно самотни. Общо 12% от европейците на възраст под 35 години казват, че се чувстват самотни в условията на кризата, което е с 4% повече от проучванията
преди кризата.

Хората под 35-годишна възраст също се чувстват по-малко щастливи. Авторите на проучването смятат, че това се дължи на преустановяването на публичните събития и неспособността на младите хора да се срещат с приятели и роднини извън дома си.

Все пак 46% от европейците са оптимисти за собственото си бъдеще, но това е с 18% по-малко спрямо подобно проучване през 2016 г. Най-песимиситчно настроени са хората в най-засегнатите от пандемията страни - Италия, Франция, Белгия и Испания.

Една четвърт от анкетираните са казали, че са загубили работата си временно или постоянно поради пандемията, като най-силно са засегнати младите хора. Половината от анкетираните казват, че работното им време е намалено.

Близо 40% описват финансовото си състояние като по-лошо в сравнение с по-рано през годината.