ОАЕ няма да орязва производството на петрол

Новини
13:35 - 05 Юли 2023
1453
ОАЕ няма да орязва производството на петрол

Обединените арабски емирства кък момента не възнамеряват да правят допълнителни доброволни съкращения на производството на петрол. Това заяви министърът на енергетиката на страната Сухаил ал Мазруей, цитиран от "Ройтерс".

Според него допълнителният добив на петрол и съкращенията на износа, направени от Саудитска Арабия и Русия по-рано тази седмица, трябва да са достатъчни за балансирането на петролния пазар.

ОПЕК+, която обединява Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзниците, водени от Русия, изпомпва около 40% от суровия петрол в световен мащаб.

От ноември миналата година организацията намалява доставките, за да повиши цените, поради по-слабото китайско търсене и нарастващото предлагане в САЩ. Досега обаче не успя да ги измести значително от диапазона от 70-80 долара за барел.

Днес референтните фючърси на сорта Брент се търгуваха с над 1% надолу - за 75,30 долара за барел. Това е по-ниско от необходимата цена от 80-100 долара за барел, за да могат повечето страни от ОПЕК да балансират бюджетите си.

"Това (последните допълнителни съкращения на производството - б.р.) е достатъчно, за да оценим пазара и да разгледаме пазарния баланс", заяви Мазруей и допълни, че ОАЕ няма да допринесат за нови съкращения.

Преди дни Русия обяви, че ще намали добива си на петрол на 500 000 барела на ден през август, а Саудитска Арабия посочи, че ще удължи съкращенията на производството на суров петрол с един месец.