ОАЕ размразяват отношенията си с Катар

Очаква се посолствата да отворят с нови посланици до средата на юни

Новини
13:16 - 18 Април 2023
1629
ОАЕ размразяват отношенията си с Катар

Катар и Обединените арабски емирства са в процес на възстановяване на дипломатическите си отношения и на повторно отваряне на посолствата си, съобщава „Ройтерс“, позовавайки се на запознати с въпроса източници.

Този ход идва повече от две години, след като арабските държави прекратиха бойкота на Доха, който разтърси блока на подкрепящите Запада страни от Персийския залив.

„В момента тече процес на активиране на дипломатическите връзки между двете страни, което ще включва и повторно отваряне на посолствата“, заяви представител на ОАЕ.

Друг източник посочи, че се очаква посолствата да отворят отново с нови посланици до средата на юни. Трети пък отбеляза, че дипломатическите отношения ще бъдат възстановени напълно до седмици.

Възстановяването на двустранните връзки идва на фона на по-широк регионален натиск за помирение с Иран и Саудитска Арабия, които миналия месец се споразумяха да възстановят отношенията след години на враждебност, която застраши стабилността в Персийския залив и разпали войната в Йемен.

Няколко арабски държави, като Саудитска Арабия и Египет, предприеха действия за прекратяване на продължилата десетилетие изолация на Сирия, която беше бойкотирана заради насилственото потушаване на протестите през 2011 г., довело до продължителна гражданска война.

В средата на 2017 г. Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет прекъснаха всички отношения с Катар заради обвинения, че страната подкрепя тероризма. Доха обаче отхвърли тези твърдения.

Рияд и Кайро бяха първите, които назначиха отново посланици в Доха през 2021 г. след инициатива на Саудитска Арабия за прекратяване на спора. Миналата седмица Бахрейн също обяви, че ще възстанови дипломатическите връзки с Катар.