ОАЕ са опозорени от сделката с Израел

Това заяви в реч върховният лидер на Иран Аятолах Али Хаменей

Свят
15:04 - 01 Септември 2020
1347
ОАЕ са опозорени от сделката с Израел

Обединените арабски емирства предадоха ислямския свят и палестинците, като постигнаха споразумение за нормализиране на връзките с Израел, заяви в реч във вторник върховният лидер на Иран Аятолах Али Хаменей, цитиран от "Ройтерс".

"Разбира се, предателството на ОАЕ няма да продължи дълго, но тази стигма винаги ще се помни. Те позволиха на ционисткия режим да има опора в региона и забрави Палестина ", каза Хаменей.

"Емиратите ще бъдат опозорени завинаги заради това предателство срещу ислямския свят, арабските държави и Палестина."

Коментарите на Хаменей дойдоха, когато делегация от висши израелски и американски служители, включително старши съветник на Белия дом Джаред Къшнър, зет на президента Доналд Тръмп, завърши историческо пътуване до Абу Даби, за да финализира пакта.

"ОАЕ заедно с израелци и зли американци като еврейския член на семейството на Тръмп работят заедно срещу интересите на ислямския свят", каза Хаменей, позовавайки се на Къшнър.

"Надявам се Емиратите да се събудят и да компенсира това, което направха." Делегацията пристигна в Абу Даби с полет на Ел Ал в понеделник, първият директен търговски пътнически полет между ОАЕ и Израел.

Сделката, първото споразумение между арабска държава и Израел от повече от 20 години, беше отчасти в резултат на споделен страх от Иран. Това обаче смути палестинските лидери, които вярват, че това още повече подкопава борбата им за независима държава.

Администрацията на Тръмп се опита да накара други сунитски мюсюлмански арабски държави, загрижени предимно за шиитски Иран, да се ангажират с Израел.