Обама: Ако жените управляваха света, ще живеем по-добре

Проблемите в света идват от възрастни мъже, вкопчени във властта, заяви експрезидентът на САЩ

Новини
16:59 - 16 Декември 2019
1809
Обама: Ако жените управляваха света, ще живеем по-добре

Ако жените управляваха всяка страна по света, стандартът на живот би се подобрил, заяви бившият американски президент Барак Обама. В Сингапур той каза, че въпреки че жените не са перфектни, са „безспорно по-добри“ от мъжете, цитира Би Би Си Русия.

Според Обама, повечето проблеми в света се създават от възрастни хора, предимно мъже, вкопчени във властта. 44-ият президент на САЩ говори също за политическа поляризация и използването на социалните мрежи за разпространение на фалшиви новини.

На частно събитие по въпросите на лидерството Обама призна, че докато е бил на власт, е мислил много за това как ще изглежда светът, ако има женско управление.

"Жени, искам да ви кажа, че не сте перфектни, но в същото време почти категорично мога да кажа, че сте по-добри от нас. Абсолютно съм убеден, че ако всяка страна на земята се оглавяваше от жени, щяхте да видите значителни промени към по-добро почти във всичко - от жизнения стандарт до други показатели. "

Бившият американски президент отсече, че лидерите трябва да си тръгват, когато им дойде времето.

"Ако погледнете нашия свят и неговите проблеми, това обикновено са по-възрастните хора, обикновено по-възрастните мъже, които не искат да си отидат", каза Обама. "Важно е политическите лидери да си напомнят, че вършат своята работа, но това не е за цял живот и не са на своя пост с цел да поддържат усещането за собствената им значимост или сила."

Президентът на САЩ Барак Обама заемаше президентския пост от 2009 г. до 2017 г. След напускането на Белия дом, той и съпругата му основаха фонд за подпомагане на начинаещи политически лидери по света.