ОБЕДИНЕНИ: Кирил Петков се събра с Костадин Ангелов в Търново (ГАЛЕРИЯ)

Непримирими политически врагове са рамо до рамо в старата столица навръх деня на Независимостта

Личности
11:30 - 22 Септември 2022 (обновена)
6240
ОБЕДИНЕНИ: Кирил Петков се събра с Костадин Ангелов в Търново (ГАЛЕРИЯ)

Навръх 114-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България се случи чудо – отявлените политически врагове Кирил Петков, придружен от съпругата си Линда, и проф. Костадин Ангелов (ГЕРБ) се събраха рамо до рамо във Велико Търново, предаде репортер на Lupa.bg.

Тук са всички водачи на листи за вота на 2 октомври, а причината е, че именно старата столица че е центърът на тържествата, където през 1908 г. княз Фердинад, заедно с министрите от правителството на Александър Малинов, прочита Манифеста на Независимостта.

Денят започна със света литургия, която отслужи Великотърновският митрополит Григорий в църквата „Св. 40 мъченици”.

По традиция след края на службата владиката извърши водосвет и поръсване на бойното знаме на Националния военен университет (НВУ) "Васил Левски" и на знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации.

На крепостта "Царевец" в 10:30 часа с военен ритуал бе издигнато националното знаме. Вицепрезидентът Илияна Йотова и кметът Даниел Панов произнесоха празнични слова.

Гостите и жителите на Велико Търново ще поднесат венци и цветя на Пирамидата на Независимостта - мястото, където за втори път е бил прочетен манифестът пред великотърновското гражданство на 22 септември 1908 година.

В 11:30 часа започва тържественото шествие, в което ще се включат над 500 ученици от великотърновските училища, гости и граждани, както и участниците в 15-то издание на Фестивала на военните оркестри. Пред паметника „Майка България“ ще бъде поднесен гирлянд от цветя в знак на преклонение.

Акцент в празничния ден е национална кръгла маса на тема "Велико Търново - историческа и духовна столица на България - правно положение и перспективи". Във форума ще участват водещи юристи, конституционни съдии, историци, архитекти и общественици, представители на културните индустрии, туризма и опазването на историческото наследство. Инициатор на дискусията е сдружение "Велико Търново - историческа и духовна столица на България".

Основна цел на събитието е да обедини най-добрите идеи и конкретни предложения за юридическа легитимация на статута на града и възможностите му за развитие, каза заместник-кметът Нейко Генчев, който е член на сдружението.

В следобедните часове ще се състои традиционното голямо великотърновско хоро с участието на любителски танцови формации.

В 19 часа започват строеви хватки с оръжие от представителна част на НВУ "Васил Левски" пред крепостта "Царевец".

В 19:30 часа премиерът Гълъб Донев ще участва в тържествената заря-проверка, като ще поздрави представителните роти и ще произнесе приветствено слово по случай официалния празник.

С аудио-визуалния спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина" и празнични илюминации ще приключи празничният ден.

Снимки: Марина Чертова и Агнес Методиева, Lupa.bg