ОБЕЩАНО ОТ КИРО: Сметките за ток през февруари ще са по-ниски!

Актуални новини
14:48 - 31 Януари 2022
3327
ОБЕЩАНО ОТ КИРО: Сметките за ток през февруари ще са по-ниски!

Фактурите за ток, които ще се получат през февруари, ще включат компенсациите за декември и януари. Те ще бъдат значително по-ниски, обяви премиерът Кирил Петков по време на брифинг в Министерски съвет.

„Започваме работна група, в която ще се обсъждат помощите за общините за болници, детски градини, училища. Докато не се изчистят обаче неяснотите в обществените поръчки, не можем да говорим, че общините нямат пари за осветление”, каза още Петков.

По отношение на „Булгаргаз” Петков коментира, че уволнението на ръководството е било резултат от това, че хората там не изпълнявали задачите си по правилния начин.

"Уволнението на съществуващото управление на „Булгаргаз“ е функция на факта, че хората там не са си изпълнили задачата по правилния начин. В момента водим разследване и сме сигурни в голяма степен, че част от решенията, които те са взели резултират за високите цени на газа", посочи Петков.

По думите му в следващите няколко дни ще има допълнителни разяснения и повдигане на обвинения.

"Ако някой си мисли, че просто оттук нататък може да взима грешни решения откъм националния интерес и отделно с това да дава сметката на крайните потребители, това време свърши. Фактите говорят - избран е бил скъпият доставчик вместо да се оптимизират възможностите да се вземе от евтиния доставчик", категоричен е премиерът.

"Както знаете компенсациите за природен газ са включени в програмата до януари. Причината е, че размерът на компенсациите е изключително висок - 42 лв. за мегаватчас, но това бяхме принудени да направим заради последното решение на КЕВР", допълни министърът на енергетиката Александър Николов.

По думите му преди една година цената е била 27 лв. за мегават.

"Причината да се компенсират само битовите потребители, но не и индустриалните потребители, е изключително тривиална и тя е, че България в Европа има една от най-ниските  цени на газа. Освен това няма разделение на свободен и регулиран пазар", каза още Николов.

Краткосрочните мерки са компенсациите и ние ще се постараем да подпомогнем нуждаещите се. Дългосрочните мерки предвиждат всички общински и държавни учреждения да имат общ подход за електроенергия, което ще даде спокойствие, когато се планира бюджета, каза още министърът.