Обещано! САЩ: Ще намалим въглеродните емисии с 50%

Това трябва да се случи до 2030 година

Новини
17:50 - 22 Април 2021
2577
Обещано! САЩ: Ще намалим въглеродните емисии с 50%

Американският президент Джо Байдън пое ангажимент до 2030 година да намали въглеродните емисии с 50 процента в сравнение с нивото от 2005 година.

Това стана при откриването на двудневна онлайн среща по проблемите на климата, с участието на 40 световни лидери, на която САЩ са домакин. Разговорите са посветени на обединяването на усилията за съкращаване на вредните емисии.

Поставената цел е крайъгълен камък в амбициозния план на Байдън за достигане на нулев въглероден отпечатък на американската икономика през следващите 30 години.

Морално и икономически сме задължени да предприемем действия срещу ограничаване на климатичните промени, подчерта американският президент.

„Истината е, че Америка представлява по-малко от 50 процента от световните емисии. И нито една нация не може да се справи с тази криза сама. Затова нека се включим в състезанието и да спечелим повече природосъобразно бъдеще за децата ни и да превъзмогнем екзистенциалната криза на епохата“, каза той.

Британският премиер Борис Джонсън похвали Байдън, че връща „Съединените щати в първите редици на борбата с климатичните промени“. Вчера Лондон обяви, че ще съкрати със 78% въглеродните си емисии до 2035 година.

Китайският президент Си Цзинпин се обяви за хармония между човека и природата и повтори ангажимента на страната си за въглероден неутралитет до 2060 година, като започне плавно намаляване на употребата на въглища в идните десет години.

На фона на обещанията на световните лидери Европейският институт за наблюдение на климата Коперник съобщи, че 2020-а е била най-горещата година за Европа.