ОБЕЩАНО: Ваксината срещу "Омикрон" идва през септември

Представители на Европейския съюз планират да използват двувалентни ваксини в есенната си кампания за ваксиниране, като повечето случаи в региона вече са свързани с варианта BA.5

Топ
16:01 - 09 Август 2022
2794
ОБЕЩАНО: Ваксината срещу "Омикрон" идва през септември

Европейският лекарствен регулатор е започнал да проучва ефективността и безопасността на адаптирана за варианта "Омикрон" на COVID-19 ваксина на "Бионтех"/"Пфайзер", съобщи Ройтерс.

Така наречената "двувалентна ваксина" е насочена към два щама на вируса SARS-CoV-2, който причинява коронавирусната инфекция - оригиналният щам от Ухан и подвариантите BА.4 и 5 на "Омикрон", които стоят зад настоящата вълна на вируса в Европа.

Eвропейската агенция за лекарствата е започнала да получава данни от производителя от клиничните изпитвания, които оценява в реално време. Когато наличните данни станат достатъчно, производителят ще може да поиска пазарно разрешително за пускане на адаптираната ваксина на пазара.

Миналия месец EMA заяви, че е започнала текущ преглед на друга версия на ваксината на "Бионтех" и "Пфайзер", която е насочена към оригиналния щам на SARS-CoV-2 и към подвариант ВА.1 на "Омикрон".

Въпреки че съществуващите коронавирусни ваксини продължават да осигуряват добра защита срещу хоспитализация и смърт, ефективността на ваксината претърпя удар с развитието на вируса, пише Ройтерс.

Представители на Европейския съюз планират да използват двувалентни ваксини в есенната си кампания за ваксиниране, като повечето случаи в региона вече са свързани с варианта BA.5.

EMA очаква нови ваксини, адаптирани към варианти на COVID-19, да бъдат одобрени до септември, но сигнализира, че е отворена за използване на ваксини, насочени към по-стария вариант BA.1 за тази кампания, като се има предвид, че ваксините, насочени към по-новите щамове BA.4 и BA.5, са по-назад в клиничните изпитвания и ще изисква повече време, за да се натрупат нужните масиви от данни за тяхната ефективност и безопасност.

Междувременно Европейската комисия и американският производител на ваксина срещу COVID-19 "Модерна" се договориха за промяна на графика на доставките, така че националните власти да имат достъп до ваксините, включително към адаптирани варианти, ако има такива.

Дозите, първоначално планирани за доставка през лятото, сега ще бъдат доставени през септември и през есенния и зимния период на 2022 г., когато е по-вероятно държавите членки да се нуждаят от допълнителни запаси от ваксини за национални кампании и изпълнение на международните си ангажименти за солидарност, съобщава Еврокомисията.

Споразумението предвижда доставката на допълнителни 15 милиона дози от евентуална бъдеща ваксина срещу варианта "Омикрон", които да бъдат прилагани като бустер.