Обезценяване: Депутатският мандат двойно по-евтин отпреди 30 години

10-11 000 гласа стигат за място в пленарна зала в НС

Новини
19:47 - 16 Март 2023
1718
Обезценяване: Депутатският мандат двойно по-евтин отпреди 30 години

На фона на инфлацията в търговията, в политиката нахлу дефлация - депутатският мандат струва два пъти по-евтино, отколкото през 1991 г.

На вота на 2 април около 10-11 хил. гласа ще са достатъчни за място зад пленарните банки при прогноза тази пролет до урните да отидат 2,8 - 2,9 милиона избиратели. А за избора на един депутат в зората на демокрацията са били нужни около 20-23 хил. гласа

Причината е, че “цената” на депутатското място зависи от броя на гласуващите, а избирателната активност върви надолу, особено откакто предсрочните избори зачестиха. И ако на парламентарния вот през 1991 г. гласуваха 5,7 млн. българи, за да определят състава на 36-ото народно събрание, днес те са два пъти по-малко.

Попитахме известния изборен експерт и математик проф. Михаил Константинов как да изчислим цената на мандат в гласове за всички парламентарни избори до момента.

“Начините са няколко, но нека преди това уточня, че за предсрочния вот на 2 април работим с прогнозни числа за гласуващите, които предлагам да окачествяваме като оценки, а не като точни числа”, предупреди той.


Начинът, по който професорът изчислява цената на мандат за вота на 2 април, е на база прогнозата да гласуват около 2,8- 2,9 млн. българи, т.е. с около 300 хил. повече от изборите