Обич за Димо: P.I.F. и приятели с концерт-послание "Оставам тук"

Готвим много изненади за феновете и им благодарим за подкрепата, сподели китаристът на групата Иван Велков

Култура
09:00 - 19 Декември 2022
7806
Обич за Димо: P.I.F. и приятели с концерт-послание "Оставам тук"

P.I.F. и техните приятели музиканти Владимир Михайлов, Ерсин Мустафов, Бора Докле и Михаела Ненова се качват на сцената на Sofia Live Club на 22 декември, за да изпратят изпълнено с обич послание към феновете на групата, както и към небето, откъдето ги гледа звездата на Димо Стоянов. С концерта "Оставам тук" P.I.F. ще почетат паметта на своя създател и вокалист, който две години по-рано на 21 декември отлетя към небето.

Мартин Профиров, Христо Михалков, Димо Стоянов и Иван Велков. Снимка: Ели Дели

Неповторимият Димо ни напусна прекалено рано, но за момчетата от групата, съпругата и децата му, за неговите приятели и почитатели той винаги ще „остане тук“ в сърцата ни. Музикантите от P.I.F. - Иван Велков, Мартин Профиров и Христо Михалков заедно със своите специални гости ще изсвирят нови песни, които досега не са присъствали в репертоара на бандата по време на концерти. На 22 декември ще прозвучат и най-любимите на феновете парчета на P.I.F. 

Гост-вокалистите Владимир Михайлов и Ерсин Мустафов отново се включват в музикалното приключение с P.I.F.

"Правим всички концерти в името и за Димо. За нас всички концерти са специални и гледаме всеки път да изненадаме феновете с нещо различно.

Този път с нас сме поканили нашата приятелка - цигуларката Михаела Ненова и вкарваме цигулка в парчетата и то в много, не само в едно. Направили сме аранжимент специално за цигулка. Смятаме, че това ще е нещо по-различно и интересно за почитателите ни", разкри специално за Lupa.bg китаристът на P.I.F. Иван Велков, който заедно с Димо създава групата преди 30 години.

Нежната цигулка на Михаела Ненова звучи и във видеото към песента "OPUS 4", което през 2021 г. събра 46 популярни музиканти и артисти, свързани емоционално, идейно или по щастлива случайност с Димо Стоянов. Песента е част от последния албум на групата - "P.I.F. 6", издаден след кончината на Димо. До смъртта му цялостният албум е все още незавършен, но изпълнителят успява да запише всички вокали, включително и последния в деня преди влизането си в болница. Групата направи всичко възможно албумът да бъде завършен и да види бял свят.

Михаела Ненова също е специален гост на концерта "Оставам тук", като бандата направи аранжимент на няколко песни специално за нейната цигулка

"С нас на сцената отново ще се качат вокалистите Влади Михайлов и Ерсин Мустафов, с които направихме страхотни концерти през последните две години. Както знаете, след като Димо си отиде оттук, ние от групата, решихме да каним гост-вокалисти, а не да имаме един постоянен вокалист. Каним наши общи и негови приятели, с които сме имали най-различни преживявания и които са били на почти всички наши концерти, да пеят с нас и мисля, че това беше правилното решение", сподели Иван Велков.

Според него е прекрасно, че всеки от тези големи певци и музиканти, които гостуват на концертите на P.I.F. надскачат собственото си его и отправят послание към хората, че могат да се обединят в името на доброто.

Същото мнение споделя и барабанистът на P.I.F. Мартин Профиров. "Всеки един от музикантите, които каним като вокалисти, е наш приятел и всеки дава от себе си максималното. Няма борба някой да притежава нещо. Всеки пее песните на P.I.F. по начина, по който той си представя и ги възприема. И това е най-ценното. Тази допълнителна енергия се усеща и от групата, и от феновете", казва пред Lupa.bg и Мартин Профиров.

Певицата Бора Докле също ще зарадва почитателите на P.I.F. 

"Сега за пръв път с нас на сцената ще излезе Бора Докле, която е нашият нов гост-изпълнител. С Бора сме стари приятели и тя отдавна е свързана с P.I.F. Без да й казвам какви парчета планираме в репертоара, тя си избра песни, които не сме изпълнявали пред публика. Ще обновим репертоара и ще вкараме парчета, които не сме свирили въобще или пък не сме изпълнявали отдавна. Поне половината от песните, които ще чуете на концерта на 22 декември, ще бъдат изненада за всички. Бора много добре се включи с парчетата, които предложи", разкри още Иван Велков.

Синът му Филип, който също свири на китара и който се качи с групата и на предишни концерти, и сега ще се изяви на сцената, като се включи в няколко парчета.

Иван Велков е основател на групата заедно с Димо Стоянов

Полина Герасимова е автор на визуализациите и мултимедията на концерта "Оставам тук". Тя ще включи за първи път на клубна сцена своя музикален инструмент музико, създаден съвместно с инженери и музиканти - инж. Ивайло Миленков, Виктор Герасимов, Ваня Герасимова, Иван Москов. Китаристът на P.I.F. Иван Велков и барабанистът на групата Мартин Профиров също участват в създаването на този иновативен музикален инструмент за глухи и незрящи деца.

Инфрачервени сензори засичат движенията на ръцете им и произвеждат звук, като така незрящото дете чува мелодията, а глухото "вижда" музиката в цвят.

Публичното представяне на музико беше в края на ноември в "Музейко" с изпълнение на песента "Камбаните" на група P.I.F. Те избират именно нея заради емблематичния ѝ текст: "Почувствай камбаните, погледай вятъра, послушай звездите…” 

Зрителите ще видят и иновативния музикален инструмент музико

По време на концерта "Оставам тук" в Sofia Live Club премиерно ще бъде представена и песента "Далече".

"Записахме това парче с един наш приятел от Варна - Николай. С него се познаваме от деца, той заедно с Димо беше и в Детското театрално студио "Щурче" във Варна. Историята на тази песен е много интересна. Когато правихме парчето "Всеки ден", което влезе в третия ни албум, в групата бяхме само Димо и аз и всеки композираше вкъщи на своя компютър. Едно от парчетата, които аз бях направил, се казваше "Всеки ден", но трябваше да измислим и текст към него. Един ден, докато бяхме с Димо, Николай дойде на гости и измисли думи, които ни допаднаха.

Впоследствие Димо си измисли негов припев, но по време на концерти, на последния припев, изпълняваше не своя текст, а този на Николай, понеже много му харесваше. И сега всъщност записахме с Николай новото парче "Далече" с неговия текст", разказа Иван Велков.

"Имахме страхотна година, през лятото направихме над 25 концерта, родиха се и прекрасни проекти, които предстои да се случат догодина", щастлив е от равносметката талантливият китарист.

P.I.F. съвместно с Пловдивския театър ще поставят мюзикъл и така ще реализират една от мечтите на Димо. "С оркестъра на БНР ще направим голям концерт с песните на P.I.F., като Румен Бояджиев ще направи оркестрациите. Подготвяме и нов диск с песни, които Димо е писал за различни изпълнители, но които по една или друга причина не са били реализирани", загатна за бъдещите планове на групата Иван Велков. "Всичко това ме прави много щастлив, защото има много предложения за проекти, хората са много креативни и вярвам, че нещата ще се получат", добави той.

Китаристът се надява на концерта в четвъртък да дойдат много приятели на P.I.F. "Ние го правим и за Димо, и за всички фенове - да изпеем песните и да ги съпреживеем заедно. Искам да благодаря от сърце на всички, които идват на нашите концерти за подкрепата, защото без публиката сме нищо. От самото начало на групата, ако нямаше кой да ни подкрепя, нямаше да сме това, което сме сега и групата нямаше да съществува. Публиката е част от процеса, за да се случват тези хубави неща и новите проекти. Догодина продължаваме пак заедно", надява се рокаджията.

Барабанистът Мартин Профиров вярва, че Димо ще продължи да живее сред нас чрез музиката

"Ние приехме като мисия да продължим по този начин. Ако спрем музиката, която Димо създаваше, тя лека-полека ще бъде забравена. А сега по този начин тези песни са живи. Хората идват на концертите ни, плачем заедно, смеем се заедно. Емоциите са смесени. Но като цяло творчеството на Димо остава и всички го чуват и идват да го слушат", казва и Мартин Профиров.

Иван Велков отправи и специално послание към всички: "Да се обичаме, защото ти като се обичаш всичко друго отива на заден план и пречките падат. За Новата година пожелавам на хората да се обичат повече, да си прощават и да не забравят, че не само тяхната гледна точка е меродавна." 

И както се пее в песента на P.I.F. "Не спя":

Спасен, роден,
този свят няма смисъл без нас.
За теб, за мен,
всеки ден, всеки миг е като дъх.
Необикновен.
Живот подарен! 

"Това е и идеята - да се поддържаме и да предаваме тези послания за обич и доброта - да се обичаме, да вярваме, че всичко ще е окей, за да могат да се движат нещата и да се изчистим от негативизма", изрази надеждата си пред Lupa.bg Иван Велков. Затова и концертът в Sofia Live Club ще отправи и специално музикално послание: "Оставам тук, бъди до мен".