Обич за Райна Кабаиванска на Новогодишния концерт на Софийска филхармония (СНИМКИ)

Оперната дива аплодира своите ученици и националния оркестър под палката на маестро Саша Гьотцел

Култура
22:33 - 30 Декември 2023
8122
Обич за Райна Кабаиванска на Новогодишния концерт на Софийска филхармония (СНИМКИ)

Оперните певци Андреа Каре, Витория Йео и Александрина Михайлова посветиха Новогодишния си концерт със Софийска филхармония на своята маестра Райна Кабаиванска. И тримата млади таланти са нейни ученици от Международния майсторски клас в Нов български университет.

Андреа Каре, Витория Йео, Александрина Михайлова и маестро Саша Гьотцел отправят своите приветствия към Райна Кабаиванска и към публиката в зала "България"

Райна Кабаиванска беше специален гост на Новогодишния концерт на Софийска филхармония на 28 декември в зала "България", който бе под палката на гост-диригента австрийския маестро Саша Гьотцел. Оперната дива проследи с вълнение изявата на своите ученици от първия ред на първи балкон на зала "България".

Кралицата на операта приема овациите на публиката. До нея отдясно е д-р Георги Текев, който е инициатор на майсторския клас на Райна Кабаиванска в НБУ

Райна Кабаиванска влезе в музикалния храм като зрител със същата величествена осанка, с която десетилетия наред покоряваше световните оперни сцени. Тя излъчва едновременно аристократизъм, благородство и топлота. И въпреки че кралицата на операта в края на 2024 г. ще навлезе в деветото си десетилетие тя продължава да излъчва младост и енергия, а духът й да е все така висок.

Публиката аплодира Райна Кабаиванска още докато тя заемаше своето място в залата, а оперната прима се почувства леко неудобно от вниманието и с лек жест благодари на публиката и сякаш помоли зрителите да притихнат в очакване на Новогодишния концерт.

На финала на концерта и музикантите на сцената, и публиката, станала на крака, дълго аплодира великата българска оперна дива, една от последните легенди на оперното изкуство, която след 55 години изключителна световна кариера, продължава своя творчески път, предавайки неуморно знанията и таланта си на младите оперни певци.

Една от най-бележитите и авторитетни оперни певици на нашето време. бе в компанията на д-р Георги Текев, който е инициатор на майсторския клас на Райна Кабаиванска в България. Той е изпълнителен директор и член на Настоятелството на Нов български университет и член на Управителния съвет на Фонд "Райна Кабаиванска", който осигурява национални и международни стипендии за обучение по оперно пеене в България и чужбина.

Международният майсторски клас на Райна Кабаиванска в НБУ се осъществява съвместно със Столичната община, Софийската филхармония и Софийската опера и балет. Маестро Найден Тодоров дирижира концертите на Международните майсторски класове на Райна Кабаиванска. Сътрудничеството между двамата е от дълги години, като маестрото е дирижирал и нейни концерти в Италия и Испания.

В празничното предновогодишно събитие прозвучаха арии и дуети от най-известните световни опери - „Сватбата на Фигаро“ и "Дон Жуан" от Моцарт, "Дон Паскуале" от Доницети, „Евгений Онегин“ от Чайковски, „Сицилиански вечерни“ от Верди, "Бохеми" и "Джани Скики" от Пучини, "Фауст" от Гуно и др.

Учениците на Райна Кабаиванска - сопраното Александрина Михайлова, сопраното Витория Йео от Южна Корея и тенорът Андреа Каре от Италия разчувстваха и своята маестра, и публиката с виртуозните си изпълнения. Кралицата на операта искрено се вълнуваше, когато на сцената се изявяваха нейните възпитаници и ги даряваше с аплодисменти след всяка тяхна талантлива изява.

По време на Новогодишния концерт публиката се наслади и на знаменития "Египетски марш” от Йохан Щраус-син. На финала прозвучаха „Наздравица“ от операта „Травиата“ на Джузепе Верди и двете музикални перли от Йохан Щраус – „На хубавия син Дунав“ и "Радецки марш."  

Преди това обаче маестро Саша Гьотцел и солистите на Новогодишния концерт отправиха своите новогодишни пожелания към зрителите, препълнили зала "България". Поздравленията прозвучаха на четири езика - на италиански, на английски, на български и на немски.

Андреа Каре, Витория Йео и Александрина Михайлова благодариха на своя ментор Райна Кабаиванска за уроците и за обичта. А оперната прима от своя страна стана на крака и с усмивка, с жест на прегръдка, с поклон и с аплаузи благодари на Софийска филхармония, на диригента Саша Гьотцел, на своите ученици и на цялата публика за уважението и любовта. 

Новогодишният концерт на Софийска филхармония се превърна в своеобразно послание, изпълнено с много обич към Райна Кабаиванска, обич, каквато и самата тя дарява на учениците си, на музикантите, с които работи и на публиката.

Артистичният маестро Саша Гьотцел е един от любимите диригенти на почитателите на Националния филхармоничен оркестър. По покана на директора на Софийска филхармония маестро Найден Тодоров австрийския му колега е главен гост-диригент от сезон 2019/2020 г.

За Саша Гьотцел музикалните критици казват, че от момента, в който той излезе на сцената, се знае, че ни очаква концерт-наслада. Маестрото от Виена е от онези магически диригенти, които притежават ярка харизма, достигаща до всеки един музикант от оркестъра, и увличат публиката да тръгне да пътешества с тях.

2024 година е юбилейна за Райна Кабаиванска. По инициатива на д-р Георги Текев, поредица от събития, посветени на великата оперна дива, се обединяват в „Годината на Кабаиванска“. За честванията към НБУ се присъединяват Софийската опера и балет, Софийската филхармония, Столична община, Българските културни центрове в Париж и Лондон, Посолството на Италия в България, Театро Лучано Павароти в Модена, Театро Масимо в Палермо, Театро Ла Фениче във Венеция и още много други институции и организации.

„Годината на Кабаиванска“ започва с четири спектакъла на операта „Аида“ на 25, 26, 27 и 28 януари в Софийската опера и балет с участието на Андреа Каре, Вероника Симеони, Витория Йео и София Солвий, българските баси Костадин Мечков и Божидар Божкилов и младата южнокорейска сензация - баритонът Хе Канг. Всички те са участници в майсторските класове на Райна Кабаиванска в Нов български университет и стипендианти на нейния дарителски фонд.

Снимки: Софийска филхармония