Обичайте животните, пазете хората

Личности
16:15 - 14 Декември 2021
5317
Обичайте животните, пазете хората

Помните случая от средата на лятото, когато малкият Адриан бе зверски нахапан от куче.  Действието се разви в Самоков край бреговете на река Искър и за съжаление историята все още няма своя логичен епилог.

Едно малко дете излиза от водата в жаркия ден, разперило щастливо ръчички, когато черен питбул захапва едната му ръка, за да превърне костите ѝ в купчина натрошени миниатюрни парченца. Собственикът на животното и досега нито е потърсил семейството, нито е правил опит да се извини за случилото се под някаква форма. И до днес не е проявил дори лицемерен интерес към здравословното състояние на Адриан. От Районната прокуратура в Самоков са внесли в съда и до там.

Това далеч не е изолиран случай. Децата и възрастните хора в България са в непрестанна опасност от нападение на нечий домашен любимец, разхождан от горд собственик без намордник и каишка. Колкото и да вярваме в добрия характер на нашите питомци, не можем да гарантираме безопасност от тяхно име. Отговорността да опазим другите е само и единствено наша.

Питомците правят дните ни радостни. Но част от същата радост е както доброто здраве на нашите близки и приятели, така и сигурността на непознатите, с които ежедневно се разминаваме на улицата. От най-малкото дете до най-възрастният човек, всички имаме право да водим нормален и спокоен живот.

Независимо че физическата рана на Адриан ще зарасне, той никога няма да бъде същият. Травмата от преживяното ще остане завинаги, защото белезите в душата не спират да болят. Най-вероятно детето никога няма да може да обича свой собствен домашен любимец. А това не се компенсира нито с евентуалната максимална присъда до 5 години затвор, нито с глобата, която собственикът на черния питбул евентуално ще бъде осъден да заплати на беззащитното момче…

Добромир Банев, специално за Lupa.bg