Обичате чай от бъз? Варненски университет ви очаква

Набират доброволци за проучване за действието на растението върху имунната система

Новини
18:26 - 03 Октомври 2019
2649
Обичате чай от бъз? Варненски университет ви очаква

Медицинският университет във Варна набира доброволци, които да се включат в проучване за действието на растението бъзак върху имунната система. 

Участниците трябва да са на възраст между 18 и 65 години. В продължение на четири седмици те ще трябва да пият чай от бъз. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ ръководителят на проекта доц. Йоана Киселова. 

Проучването е финансирано по проект към Фонда за научни изследвания на Министерството на образованието и науката. Предвижда се да бъдат изследвани маркери в проби от кръвта на участниците. Ще се проследи тяхната промяна в резултат на приема на чай от бъзак. Ще бъдат изследвани маркери на възпаление, кръвна картина. 

Проучването е на тема „Изследване на адаптогенeн потенциал на плодове от Sambucus ebulus с оглед използването им като функционална храна“. Целта му е да се изследват ефектите на чай от плодове на растението бъзак върху някои механизми на имунния отговор. Изследванията ще бъдат извършени в сертифицирана клинична лаборатория и в Лаборатория по нутригеномика, функционални храни и нутрацевтици във Факултета по фармация. 

Желаещите да се включват като доброволци в изследването трябва да са здрави, да не страдат от хронични или злокачествени заболявания, да не са имали данни за алергични реакции в минал момент или към момента на проучването, да не приемат медикаменти, включително хомеопатични.