Обискират дома на руската журналистка Мария Овсянникова

Овсяникова избяга от Русия и беше наета от германския вестник Велт

ЕС
11:18 - 10 Август 2022
2283
Обискират дома на руската журналистка Мария Овсянникова

Руските служби за сигурност нахлуха в сряда в дома на Марина Овсяникова, бивш редактор на държавната телевизия, която осъди войната на Москва срещу Украйна по време на телевизионно предаване на живо, съобщи медийната правозащитна група "ОВД-инфо", цитирана от европейската редакция на американския вестник "Политико".

Според Дмитрий Захватов, адвокат от "ОВД-инфо", който помага на Овсянникова, руските сили за сигурност са взломили вратата на къщата й, без да изчакат пристигането на законния й представител. Захватов каза, че Овсянникова е разследвана от Следствения комитет на Руската федерация.

Адвокатът уточни, че руските власти са започнали наказателно дело, свързано с обвинения в разпространение на невярна информация за въоръжените сили на страната, съгласно нов закон, приет от Кремъл след началото на войната. Максималното наказание по този закон е 15 години затвор.

Не е известно дали самата Овсяникова е изправена пред подобни обвинения и дали обискът е свързан с това, а "Политико" не можа да се свърже с нея за коментар.

Овсянникова привлече вниманието на международната общност през март, когато се появи по времена централната вечерна новинарска емисия на руската обществена телевизия "Время", носейки огърлица в цветовете на украинското и руското знаме и държейки антивоенен плакат. Тя плати глоба от 30 000 рубли (по онова време около 250 евро) във връзка с протеста си, но адвокатите й още тогава посочиха, че може да бъде изправена пред нови обвинения на по-късен етап.

След като беше глобена, Овсяникова избяга от Русия и беше наета от германския вестник Велт. Но впоследствие тя се върна в Русия, за да води битка за родителски права, каза тя в социалните медии. Тя продължава да критикува войната.

През последните две седмици руските съдилища наредиха на Овсянникова да плати две допълнителни глоби за дискредитиране на армията на страната в нейни публикации в социалните медии. Тя също така беше задържана за кратко в средата на юли. Тогава нейният адвокат не изключи възможността за наказателно разследване.

Откакто Кремъл започна инвазията си в Украйна, Русия ограничи протестите и критиките към войната.Затягането на ограниченията принуди много руски журналисти да напуснат страната. На западни репортери също е забранено да влизат в Русия., коментира изданието.