Облаци и мъгла през целия ден, предупреждават синоптиците

Жълт код е обявен в 13 области на страната

Общество
11:29 - 10 Декември 2019
1378
Облаци и мъгла през целия ден, предупреждават синоптиците

Мъгла и облаци. Такова време ни очаква през целия ден. Въпреки това валежи няма да има, посочват синоптиците. Минималните температури ще бъдат от минус 1 до 4 градуса. През деня термометрите ще показват положителни температури - от 2-3 градуса в местата с гъсти мъгли до около 10, 12 градуса на места в източните райони и полупланинските части на страната. В тези места ще духа слаб вятър от юг и югоизток.

Предупреждение и "жълт код" за гъста мъгла е обявен за днес в 13 области: София-град, София-област, Благоевград, Видин, Враца, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Перник, Пазарджик, Пловдив, Хасково, Стара Загора.

Увеличение на фини прахови частици показа и гражданската платформа airbg.info, както и станциите на екоминистерството.

Днес над планините от запад ще се заоблачава. Късно вечерта в масивите от Югозападна България ще завали слаб сняг, под 1200 метра – дъжд. Ще духа слаб до умерен южен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще е около 7°, на 2000 метра – около 0°.

По Черноморието ще е предимно слънчево. Сутринта на места видимостта ще е намалена. Ще духа слаб южен вятър. Максимални температури 10-12°. Температурата на морската вода е 12-13°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

През нощта срещу сряда и в сряда над крайните южни и югозападни райони ще завали дъжд. Слаб дъжд ще превали и по Черноморието.

През деня слаб дъжд ще вали предимно над южните райони и части от Източна България, но валежите ще са слаби, освен на места в Родопите. Сняг ще превалява над 1600-1700 метра в части от Балкана и над 1800-2000 метра в Родопите.

Дневните температури ще останат без съществена промяна, ще се задържат и мъглите в голяма част от низините и котловините. Там ще остава и с по-ниски температури.

Валежите ще спират и в четвъртък и петък ще бъде мъгливо, без валежи, освен слаб ръмеж в местата с по-гъсти мъгли.

Температурите в низините ще остават в рамките на и малко над обичайните за средата на декември. В планините облачността ще бъде променлива, а температурите - над обичайните за сезона.