Областният на Варна атакува в съда продажбата на 16 общински имота

Благомир Коцев няма да обжалва поемането на нов заем от общината

Икономика
12:03 - 08 Юни 2022
1694
Областният на Варна атакува в съда продажбата на 16 общински имота

Решенията на Общинския съвет във Варна за продажба на 16 общински имота ще бъдат вкарани в съда, съобщи днес областният управител Благомир Коцев.

При приемането на бюджета на града областната управа върна решенията за продажба на близо 140 декара общински имоти и за теглене на нов кредит от над 80 милиона лева.

Местният парламент прегласува решенията си, а до 9 юни представителството на държавата трябваше да оповести дали ще сезира административния съд.

Поемането на нов заем от общината няма да бъде атакувано в съда, защото отговаря на законовите изисквания, макар че не е целесъобразно, поясни Коцев. По думите му обществото трябва да е наясно, че градът трупа дългове, които ще бъдат изплащани дълги години. Гражданският контрол трябва да бъде засилен и да се следи стриктно за какво се харчат парите от бюджета и от заемите, допълни Коцев.

Той припомни, че решението на Общинския съвет е за продажба на 19 имота в града. От тях 16 ще бъдат вкарани в съда, като основанията за повечето са, че общината ги е придобивала под условие да се ползват за обществени цели.

Общината вече не може да се оправдава за състоянието на Варна с областната администрация, коментира още Коцев. Той припомни, че бюджетът на града за тази година е над 650 милиона лева. Предизборно огромна част от него – над 130 милиона, ще бъдат дадени за асфалтиране и междублокови пространства, нека хората да наблюдават и да се повиши гражданският контрол дали действително градът ще придобие европейски вид, призова областният управител.