Областният управител на Хасково поведе полиция към ТЕЦ-а в Димитровград

ТЕЦ „Марица 3“ редовно обгазява града със серен диоксид

Топ
14:35 - 21 Април 2022
2025
Областният управител на Хасково поведе полиция към ТЕЦ-а в Димитровград

Областният управител на Хасково Катя Панева тръгна преди малко с полиция и инспектори от РИОСВ към ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград.

Очаква се държавните служители да влязат в електрическата централа и да спрат мощностите й. Акцията е съгласувана и с Министерството на енергетиката.

„Нито едно от издадените предписания за отстраняване на констатирани нередности не е изпълнено от ТЕЦ-а. Прибягваме до тази мярка, защото най-важно е здравето на димитровградчани“, коментира Панева пред „Марица“. Областният управител допълни още, че ще бъде приложено принудително извеждане от експлоатация и планирането на местата за подаване на гориво към котел OP380в за производство на електрическа енергия. „Така ще е до приключването на всички ремонтни дейности и пълното възстановяване на нарушената цялост на сградата на котелното“, допълни още Катя Панева.

За последно градът беше обгазен със серен диоксид на 7-и т.м. Заради системните замърсявания на въздуха жители на града излизаха на протести, организирани от групата „Дишай, Димитровград“. От ръководството на централата, отричат тя да е причинител на обгазяванията.