Областният управител на Пловдив: Въздухът е чист, падат мерките заради пожара край Цалапица

В петък градът беше обгазен

Актуални новини
15:40 - 03 Август 2024
642
Областният управител на Пловдив: Въздухът е чист, падат мерките заради пожара край Цалапица

Въздухът е чист, падат мерките заради пожара в депото край Цалапица, съобщи областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева. По думите ѝ на база данните от РИОСВ-Пловдив от последните 24 часа, съгласувано с РЗИ-Пловдив, се отменят препоръките към жителите на областта за носене на маски и ограничаване на дейностите на открито за хронично-болните, децата и бременните.

Тя припомни, че мерките бяха предприети по решение на Областния кризисен щаб заради възникналия в четвъртък пожар на депото в Цалапица, който предизвика задимяване на част от териториите на общините Пловдив, Родопи и Стамболийски.

Актуалните данни за замърсяването на въздуха към 13 часа сочат, че показателите за „фини прахови частици“, които временно и за кратко бяха повишени, вече са в норма цяло денонощие. Последните измервания на двете станции – „Каменица“ и „Тракия“, съответно са 18 µg/m3 и 19 µg/m3 при норма 50. Не се отчитат превишения и на средноденонощните норми по показател ФПЧ.

Пожарът е погасен на близо 95 на сто от засегнатата територия и се очаква днес да бъде окончателно потушен, сочи информация предоставена от главен инспектор Димитър Бришимов, началник сектор "Пожарогасителна и спасителна дейност" в РДПБЗН-Пловдив.