Облекчение: Без такса битови отпадъци и данък сгради за затворените обекти

От АИКБ смятат, че са необходими и редица изменения и допълнения в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение

Новини
21:14 - 11 Април 2020
4184
Облекчение: Без такса битови отпадъци и данък сгради за затворените обекти

Да се прекрати заплащането на такса битови отпадъци и данък сгради за затворените обекти и предприятия за периода, за който те са прекратили дейността си.

Това предлага Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) в пакет от допълнителни мерки за смекчаване на икономическите последици от извънредното положение. Те ще бъдат обсъдени в понеделник от Националния съвет за тристранно.

Сред предлаганите от АИКБ мерки е извънредна еднократна компенсация от 1000 лева за самонаети, за микропредприятия с до девет заети, както и за така наречените независими работещи и за артистите.

От работодателската организация настояват още отсега да започне разработване на програма за излизане от кризата, като се набелязват мерки, които ще трябва да се прилагат след вдигането на извънредното положение.

Сред лансираните от АИКБ мерки са също отлагане на ДДС върху неплатените фактури за периода от обявяване на извънредното положение до неговата отмяна, осигурителната вноска за сметка на работодателя за всеки работник да не се дължи, както и мерки в сферата на насърчаване на туризма, сред които облекчено издаване на визи на основните групи туристи като например руски при пристигането им в България на място, както и разрешаване на дейността на малки семейни хотели и ресторанти при стриктно спазване на отстоянията и изискванията за безопасност.

От работодателската организация смятат, че са необходими и редица изменения и допълнения в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.