Обличат лекарите в защитни гащеризони за многократна употреба

Представиха новите модели дрехи като част от мерките за борба с коронавируса

Свят
15:34 - 09 Март 2020
6442
Обличат лекарите в защитни гащеризони за многократна употреба

Готови проекти за предпазни облекла при работа с коронавируса бяха представени на брифинг на Оперативния щаб. Те са предложени от две български фирми.

Материалът е вносен, но има уверения, че може да бъде доставян регулярно, заяви шефът на Оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски. „Дори и да излязат по-скъпи от еднократните, те ще си избият цената, защото имат 50 цикъла на пране”. Облеклата отговарят на изискванията за водонепропускливост.

„От Турция очакваме определено количество маски. Нашите фирми за 24 часа успяха да подготвят два проекта – мостри. Те са изпратени за тестове и сертифициране. Фирмите имат готовност да започнат да шият маски и облекло за българското общество”, това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов на брифинг. 

На него бяха демонстрирани и как ще изглеждат предпазните облекла.

„Нека първо видим дали отговарят на изискванията. За повечето от нещата имаме сертификати. Еднодневните облекла за всички бяха 111 хил. на месец. Всичко към момента за следващите 2-3 месеца е осигурено. Нашият бизнес ни предлага такива, които могат да бъдат ползвани многократно. Ако тези костюми  отговарят Министерство на здравеопазването ще направи своя отчет. Тези облекла може да бъдат използвани около 30 пъти”, обясни Караниколов.

И двете текстилни организации са заявили, че ако получат текстил и модели назабавно ще започнат да изработва облекла.

„Фирмите са различни и с различен капацитет. Хората са готови да работят, защото по този начин ще защитят и своите работници”, добави Караниколов.