Обложиха свръхпечалбите на „Лукойл“ и „Литаско“

Приходите ще се използват за компенсация на всички потребители

Новини
12:01 - 22 Декември 2022
2346
Обложиха свръхпечалбите на „Лукойл“ и „Литаско“

Депутатите приеха на първо гласуване Законопроект за компенсиране на разходите на потребителите на моторни горива. Той е внесен от депутата от ГЕРБ Делян Добрев и група народни представители.

Народните представители гласуваха със 168 гласа "за", 5 гласа "против" и 40 гласа "въздържал се". При прегласуване, поискано от парламентарната група на "Възраждане", законопроектът също бе подкрепен със 166 гласа "за", 6 гласа "против" и 42 гласа "въздържали се".

Със законопроекта се цели всички производители на гориво да плащат вноска от 1 лев на литър, която после да бъде давана като компенсация на потребителите. 

От ГЕРБ изчисляват, че мярката ще носи по 100 милиона лева месечни приходи, като се обложат свръхпечалбите на "Лукойл" и дъщерното му дружество "Литаско". Със законопроекта се въвежда вноска във фонд "Сигурност на електроенергийната система" не само от "Лукойл Нефтохим Бургас", а и от всички компании, които преработват суров петрол. Т.е. собствениците на руския петрол, било то "Литаско" или

друга компания, която преработва руски петрол в рафинерията, ще са длъжни да правят вноски във фонда.

По време на дебата по законопроекта Венко Сабрутев от ПП напомни за отношенията между бившите управляващи и бизнеса, като отсече, че бившият премиер и настоящ лидер на ГЕРБ Бойко Борисов играел карти с шефа на "Лукойл".

Мартин Димитров от "Демократична България" заяви, че от формацията ще подкрепят законопроекта. Огромно влияние върху цените на горивата оказва техния внос в България, посочи той. Ползите от по-евтиния внос на руски петрол да отидат за крайните потребители, защото по-евтините горива означава по-висок растеж и по-ниски нива на инфлацията, изтъкна Димитров.

Той е притеснен обаче, че дерогацията не отива в полза на българските граждани, като между първо и второ четене ще настояват за промени в законопроекта.

Георги Самандов от "Български възход" заяви, че и от партията на Стефан Янев ще подкрепят законопроекта на коалицията ГЕРБ/СДС.

Бившият енергиен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Теменужка Петкова открои няколко добри новини от дебата: загриженост от "Продължаваме промяната" по отношение спазване на Конституцията и всички партии не оспорват това, че гражданите и потребителите са ощетени и от тях е надвзета определена сума от цената на горивата.

Делян Добрев добави, че ако законопроектът бъде подкрепен това означава, че депутатите мислят за интереса на гражданите и за бизнеса, а не за шепа руски компании.

От ДПС също декларираха, че ще подкрепят законопроекта. В закона те виждат загриженост за подпомагане на хората с цените на горивата на бензиновите колонки, както и подпомагане на бизнеса, аргументира се Рамадан Аталай. Той е възмутен как депутатите се замервали с думите как някои си родител играл на шах, как друг партиен лидер играл баскетбол, въпреки че става въпрос за въвеждане на начина на ишлеме в Лукойл Нефтохим.

"Освен господин Асен Василев, когато искаше дерограцията, не виждаше ли, че това предприятие работи на ишлеме", запита Аталай.

Той призова депутатите да подкрепят законопроекта въпреки обвиненията, че има коалиция "Лукойл". Според Аталай имало и коалиция на европалетите пред Народното събрание. Той се пошегува и визира изказването на ген. Атанас Атанасов на един от протестите пред парламента, качил се на няколко палета.

Стоян Таслаков от "Възраждане" заяви, че посоката на законопроекта е правилна, потребителите трябва да извлекат ползи от дерогацията, но се различават мненията, че един лев е достатъчен като компенсация. От формацията на Костадин Костадинов искат още по-голяма компенсация, подкрепяйки посоката на законопроекта. Въпреки това от "Възраждане" ще гласуват "въздържал се" за законопроекта за цените на горивата на ГЕРБ.