Обмислят „таван“ на надценките на основните храни

Мярката може да обхване от 50 до 100 храни от т.нар. "малка потребителска кошница"

Новини
09:15 - 13 Март 2023
2886
Обмислят „таван“ на надценките на основните храни

Правителството обмисля поставянето на "таван" на надценките за основни хранителни стоки, като вероятно това ще е временна мярка. Това коментира вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев пред бТВ.

Алексиев посочи, че надценката се предвижда да е не повече от 10%, като "таванът" на надценката може да обхване от 50 до 100 храни от т.нар. "малка потребителска кошница".

Въпросната мярка може да бъде въведена както с нормативен акт, така и по обща воля от страна на правителството, държавато и на самите търговски вериги, както се е случило в други държави.

На въпрос за евентуален картел между големите търговски вериги, Алексиев коментира, че има данни, които водят до "съмнения", но "компетентната институция, която трябва да установи това, е Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Ние сме подготвили информация и ще я предоставим на КЗК", каза той.

Вицепремиерът по икономическите политики допълни, че не може да спекулира с това, дали има или не картелно споразумение. Христо Алексиев обясни, че "правителството неслучайно следи какви са цените на основните хранителни продукти в западноевропейските държави. При положение, че България има най-ниските цени на горивата, най-евтин транспорт, най-евтиния природен газ, за съжаление най-ниското заплащане, а цените на някои продукти са по-високи. Откъде може да идва това, освен ако няма евентуално картелни споразумения и съответно генерирани свръхпечалби", коментира Христо Алексиев. Според вицепремиера, при търговията "на дребно" с храни има необоснавани надценки и печалби, като в тази връзка досега общо направените проверки в сектора са над 600 на брой.