Обмислят две тарифи за цената на тока

Това стана ясно след заседание на Кризисния щаб в енергетиката

Новини
21:02 - 14 Октомври 2022
4145
Обмислят две тарифи за цената на тока

Две тарифи за цената на тока обмислят от служебния кабинет. Това стана ясно след заседание на Кризисния щаб в енергетиката. Детайлите все още се обсъждат, като повече яснота ще има в началото на следващата седмица.

Идеята е, ако използваме до 250-300 киловата месечно на домакинство, да плащаме и по-малко. Отсега обаче има много въпросителни около това предложение, защото не е ясно как домакинство с един човек и четиричленно семейство ще бъдат поставени на една база. 

Служебният кабинет вижда в тази мярка възможност да се помогне на хората, които са енергийно бедни.

Така щяла да се създаде предвидимост, без да е необходимо да се сменя методът на отопление посредата на зимата.

„Решение, което в крайна сметка, да е по-фокусирано върху по-уязвимите групи на населението и тези, които употребяват повече – греят си басейни или копаят биткойни, да плащат по друга тарифа”, обясни служебният вицепремиер Христо Алексиев.

Дори да не правим нищо подобно, вероятността през зимните месеци да преминем границата от 300 киловата не е малка. Особено при употреба на бойлер или отопление с климатик.

Затова и синдикатите не са съгласни с подобно разделяне на тарифите.

„Групите, които консумират най-много ток, са най-бедните. Те нямат други алтернативи за отопление и нямат възможност да си купят електроуреди, които харчат по-малко ток”, подчерта председателят на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов.

Бизнесът пък има забележки по отношение на това откъде да дойдат парите за продължаване на компенсациите заради скъпия ток на свободния пазар. Предвижда се те да са не само от свръхпечалбите на държавните предприятия, но и от частните.

Държавата оправдава това с европейския регламент.

„До момента системата акумулираше средства само от държавните компании, които произвеждат електрическа енергия. Сега, по регламент, това трябва да се приложи към всички”, уточни Алексиев.

Вместо да се взима от бизнеса, работодателите са склонни компенсациите да са в по-малки размери, отколкото досега. И предлагат част от предприятията да плащат ток по фиксирана цена.

„Ние можем да въведем регулиран бизнес за всички малки и средни предприятия на това ниво и допълнително да имаме за електроинтензивната индустрия, за големите предприятия - програма за компенсиране надолу, а не нагоре”, е мнението на председателя на АИКБ Васил Велев.

Всички тези предложения са на ниво дискусия. През следващата седмица ще има нова среща на Кризисния щаб. За част от промените е необходим и работещ парламент. Намеренията за две тарифи срещнаха подкрепа от „Продължаваме Промяната”, защото, казват от партията, това е заложено в предизборната им програма.