Обмислят пускането на директни полети София - Токио

Председателят на Камарата на представителите на японския парламент Фукуширо Нукага е на официално посещение у нас

Новини
17:48 - 09 Септември 2024
962
Обмислят пускането на директни полети София - Токио

Възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничество между България и Япония в области от взаимен интерес, като иновации, информационни технологии, наука и образование.

Това обсъдиха на среща в Президентството държавният глава Румен Радев и председателят на Камарата на представителите на японския парламент Фукуширо Нукага. Гостът и водената от него делегация са на официално посещение у нас.

Акцент в разговора бяха привличането на повече японски инвестиции, задълбочаването на икономическото сътрудничество и насърчаването на туристическия обмен.

Румен Радев и Фукуширо Нукага подчертаха, че активният политически диалог на най-високо ниво през последните години е създало важна основа за позитивното развитие на двустранното сътрудничество.

Президентът изтъкна, че Япония е приоритетен и сходномислещ партньор на България в региона на Източна Азия, а японският народ е приятелски за българите. Радев отбеляза потенциала за разширяване на сътрудничеството между двете държави.

Бяха обсъдени и добрите условия за инвестиции у нас,

от които може да се възползва японският бизнес с достъпа до останалите европейски държави.

Като перспективни сфери бяха набелязани още сферата на енергетиката, електрониката, роботиката и автомобилната индустрия, в които България бележи значително развитие през последните години. По думи на Нукага страната ни полага усилия да се утвърди като регионален център за високи технологии и пример за това е дейността на Института за изследвания в областта изкуствения интелект (INSAIT), с който японската национална изследователска агенция RIKEN развива съвместна дейност за изследвания.

На срещата беше обсъдена и възможността за 

разкриването на директна самолетна линия София - Токио,

която ще допринесе за по-нататъшно задълбочаване на двустранните отношения.

Радев благодари за подкрепата на японската страна в демократичния преход на България, за установяване на принципите на пазарната икономика и за укрепването на институциите, културата и образованието.