Обновена е електронната услуга на НОИ за пенсиите

Точният размер на пенсията ще бъде изчислявана на място, уточниха от дирекцията

Икономика
16:47 - 02 Май 2019
1832
Обновена е електронната услуга на НОИ за пенсиите

Обновена е електронната услуга на НОИ " Изчисляване на прогнозен размер на пенсията". Това стана ясно по време на семинар в четвъртък Любомира Язаджиева - директор на дирекция "Пенсии" и Марин Калчев - директор на дирекция "Информационни системи за дългосрочни и краткосрочни плащания" в НОИ.

Комбинираният калкулатор ще може да бъде ползван със сигурност от 7 май, а вероятно и по-рано експертите ще го качат на сайта на НОИ. Чрез него ще може да се изчислява както прогнозен индивидуален коефициент, така и прогнозен размер на пенсията едновременно и по старата, и по новата методика.

От 7 май ще може да се попълва и новият образец на заявление за отпускане на пенсия, който ще дава възможност на хората по коя методика да се пенсионират. Експертите уточниха, че електронната услуга изчислява предварителен, но не окончателен размер на коефициента и на пенсията, защото е възможно в регистъра на осигурените да има неточни или липсващи данни от началния му тестов период. Когато хората дойдат с документите в поделението на НОИ, ще им се изчислят точните размери.