Оборотите в търговията на дребно намаляват и през юли

За година продажбите на храни, алкохол и цигари са паднали с 10%

Новини
13:03 - 09 Септември 2022
2819
Оборотите в търговията на дребно намаляват и през юли

През юли 2022 г. не се наблюдава изменение на оборота по съпоставими цени спрямо предходния месец в раздел "Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети". Данните са предварителни и сезонно изгладени, съобщи Националният статистически институт. 

Оборотът в търговията на дребно намалява с 0,7 на сто през юли 2022 г. спрямо същия месец на 2021 г. въз основа на календарно изгладени данни. 

През юли 2022 г. се наблюдава намаление на оборота спрямо предходния месец в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 3,5 на сто), докато при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали, и търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е регистрирано увеличение съответно с 2 и с 1,2 на сто.

По-значително нарастване на оборота в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е отчетено при търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 2,6 на сто, и търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 2,3 на сто. Намаление е регистрирано при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 5 на сто, и търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 2 на сто. 

През юли 2022 г. се наблюдава намаление на оборота при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 10,2 на сто) в сравнение със същия месец на 2021 година.

Увеличение е отчетено при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 5 на сто) и търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 4 на сто). 

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е регистриран ръст при: търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 29,2 на сто, търговията на дребно с разнообразни стоки - с 9,6 на сто, търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 6,9 на сто, и търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 2,3 на сто. Оборотът намалява в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника (с 5,1 на сто).