ОБРАТ: БСП води преговори за кабинет с ИТН и ДПС

Свиленски е започнал серия срещи за изпълнение на мандата, включително със сценарий Нинова премиер

Политика
16:10 - 26 Юли 2022
11589
ОБРАТ: БСП води преговори за кабинет с ИТН и ДПС

Мандатът за съставяне на ново правителство в рамките на 47-я парламент може и да бъде изпълнен. Сензационният обрат е започнал със серия срещи на шефа на парламентарната група на БСП Георги Свиленски, който взе папката от президента Румен Радев, не с кого да е, а с депутати от Има такъв народ и ДПС, научи ексклузивно Lupa.bg. 

Днес червените се събират на заседание на Националния съвет, който трябва да вземе решение какво да прави с нея след изтичането на цяла седмица договорки с досегашните партньори на БСП във властта - Продължаваме промяната и Демократична България след драматичното поредно напускане на ИТН от масата за разговори. По наша информация обаче паралелно с тях вървели договорки на съвсем различни начала с въпросните депутати на Слави Трифонов, а и с кадри от ДПС. 

Сигурни в сценария социалисти разкриха още пред медията ни, че макар да не са станали преки свидетели, совалки от "Позитано" 20 са били пратени миналата седмица, а вече и през настоящата, и до ГЕРБ. А основният инженер бил Свиленски. 

Нещо повече, из коридорите на партийната централа на Столетницата се върти упорит слух, че Нинова днес щяла да подготви другарите си за

бленуваната още през 2017 г. широка коалиция на "националното съгласие"

в името на това и тя да остане във властта, и с аргументите, че тя не може да бъде оставена да се търкаля по жълтите павета в момент на грандиозна инфлация, енергиен колапс на общоевропейско ниво и война на по-малко от 500 километра от бреговете на България.   

Информаторите ни твърдят още, че Нинова е била ясна и категорична - съгласна е правителство между БСП, ДПС, ГЕРБ и ИТН да се състави, но само в случай, че запази вицепремиерския си пост. 

В случай, че сглобката проработи, левицата ще се опита да задържи мандата при себе си до началото на следващата седмица - след бузлуджанския събор тази събота. 

Въпреки че и социалният министър Георги Гьоков вчера обясни, че шансовете за съставяне на нов Министерски съвет под крилото на БСП са нищожни, социалистите все пак и днес умуват дали да върнат папката празна или с предложение за премиер. 

В същото време от понеделник и четиримата министри на партията във властта започнаха ударно медийно присъствие с бомбастични данни, че например, има ръст на руснаците туристи у нас (по Христо Проданов - б.р.), че ще наказват заведения с глоби до 25 000 лева за продажба на "райски газ" (Корнелия Нинова - б.р.), а фермерите имат да получават над 3 млрд. лева (по Иван Иванов - б.р.).