Обрат: Дейвид Бодил ще чака екстрадицията си в ареста

Британецът се отказа да обжалва задържането си, тъй като до 27 януари трябва да бъде предаден на английските власти

Актуални новини
11:55 - 20 Януари 2023
1756
Обрат: Дейвид Бодил ще чака екстрадицията си в ареста

Издирваният с червена бюлетина от Интерпол Дейвид Бодил ще чака в ареста екстрадицията си във Великобритания.  28-годишният англичанин оттегли жалбата си срещу задържането му под стража.

След решение на съда в Плевен до 27 януари британецът трябва да бъде екстрадиран в Обединеното кралство, което обезсмисля обжалването на ареста. Така делото бе прекратено, а определената мярка за неотклонение остава в сила, поясниха от съдебната палата.

Младият мъж беше арестуван при специализирана полицейска операция в никополското село Любеново. Британските власти го разследват за подготовката на терористични действия.

От края на ноември той се мести да живее в къщата на дядо си Филип в Любеново. В социалните мрежи той обяснява, че е преследван за "нещо, което дори не е престъпление и предпочита да умре в чужда държава вместо да прекара остатъка от живота си в затвора в родината си".

По информация от прокуратурата в къщата в никополското село са открити схеми за направата и взривяването на бомба. В жилището на издирвания британец в родината му пък били открити вещества под формата на течност и прах, включващи над 1 кг въглерод, 10 кг калиев нитрат, 1.2 кг сяра и 990 мл. ацетон, които отговарят на състава на експлозивен черен барут. Те са съвпадали и с написаните съставки за взривни съединения в рецептите, които също са намерени в дома на Бодил.

Вследствие на това от 28 декември миналата година е издадена заповед за задържането му от съдия в Уестминстър, Лондон.

Пред съда в Плевен той заявил, че не желае да бъде депортиран, съден и да лежи в затвор в родината си. Добавил, че това, за което е издирван и задържан, е "само хоби". "Никого не съм наранил и не съм имал намерение да го правя", споделил той в съдебната зала.