Обрат! Десният Туск предложи шефът на ЕК да е ляв

Човек на Макрон може да оглави Европейския съвет

ЕС
16:07 - 30 Юни 2019
2156
Обрат! Десният Туск предложи шефът на ЕК да е ляв

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск е предложил да се даде постът председател на Европейската комисия на левоцентристкия политически блок. Това предаде Ройтерс, като се позова на германски съветник в Европейския парламент, присъствал на разговори по темата, състояли се днес. Полякът Доналд Туск е основател на Гражданска платформа, която е центристко-дясна консервативнолиберална политическа партия в родината му.

Туск, който по-късно днес ще ръководи извънредното заседание на Европейския съвет, на което ще бъдат разпределени водещите постове в блока, се е срещнал с ръководителите на различните групи в ЕП. Той е предложил още европейските десноцентристи да вземат постовете на върховен представител на ЕС за външната политика и на ръководител на ЕП, разказва германският съветник в ЕП Тобиас Тойшер.

Туск е предложил още центристкият алианс, който включва и партията на френския президент Еманюел Макрон, да получи председателския пост на Европейския съвет. Не е ставало дума за кандидат за ръководител на Европейската централна банка, казва германският представител.

Според евродепутати Туск е споменал имена днес за заемане на ръководните постове в ЕС, вкл. и име на социалдемократ за председател на Европейската комисия, предаде ДПА.

Агенцията обаче не посочва конкретни имена, споменати от Туск. Това означава, че германецът Манфред Вебер - евродепутат, който беше водещ кандидат на десноцентристите за председател на ЕК - няма да получи поста, въпреки че Европейската народна партия получи най-много места в ЕП на евровота през май, отбелязва ДПА.