ОБРАТ: Машинното гласуване отпада само за местния вот?

Парламентът решава окончателно утре как пускаме бюлетините

Политика
19:17 - 23 Юли 2019
1955
ОБРАТ: Машинното гласуване отпада само за местния вот?

Машинното гласуване ще отпадне само за местни избори. От ГЕРБ се отказаха от идеята то да не се прилага и за парламентарен вот. Промяната в Изборния кодекс беше приета днес от парламентарната правна комисия и изненада дори партньорите на управляващите от Обединените патриоти. Законът предвижда на следващите избори за депутати, президент и членове на Европарламента в секциите с над 300 избиратели да се гласува само машинно.
 
Изненадващо, на заседанието на правната комисия ГЕРБ предложиха различен текст за машинния вот, от този, който подкрепяха досега.

Патриотите реагираха, че са били за предишния вариант, в който не се предвиждаше машинно гласуване и на парламентарен вот.

Ще се гласува в секции над 300 избиратели само и единствено машинно, за всички видове избори без местните избори. В секциите под 300 човека най-вероятно ще остане такава възможност и за хартиено гласуване

От ДПС попитаха дали не може машинното гласуване да се изключи само за тези местни избори, а да важи за следващите такива. От редиците на Патриотите пък поставиха хипотетичен въпрос чрез депутата Емил Димитров: "Теоретично, есента имаме балотаж - Фандъкова, примерно Манолова. Машината показва Иванчева или Мадуро. Ние кого ще назначим за кмет, защото няма бюлетини, няма броене, машината е много честна, това е резултатът". 

Какъв ще бъде финалният вариант на промените в Изборния кодекс зависи от окончателното гласуване утре в пленарната зала.