Обрат: Няма да има служебно разпределение на млади лекари

Здравното министерство клекна пред Българския лекарски съюз и кандидат-медиците

Актуални новини
15:39 - 20 Август 2019
2796
Обрат: Няма да има служебно разпределение на млади лекари

Коригират Наредбата за придобиване на медицинска специалност. Това съобщиха от Българския лекарски съюз след проведената среща в Министерството на здравеопазването.

Припомняме, че миналата седмица ръководството на БЛС и младите лекари се обявиха против промените в Наредбата, предвиждащи специализиращите на държавна издръжка млади лекари да бъдат служебно разпределяни след приключването на специализацията в посочени от здравното министерство лечебни заведения.

Съгласно предложените промени в случай, че специализантът не изпълни задължението си, той да трябва да върне заплатите, получените по време на специализацията.

На срещата бяха обсъдени следните предложения за промени в Наредбата:

- младите лекари да имат право на свободен избор къде да специализират. Финансираните от здравното министерство специализации да бъдат обявени предварително - къде в страната и за кои специалности има недостиг на кадри и всеки специализант да може да избира дали и с коя болница да сключи договор.

Участниците решиха да отпадне вариантът за служебно разпределение от министерството в избрани от него болници.

- специализантите, кандидатстващи за финансираните от здравното министерство специалности, да знаят предварително къде и при какви условия ще работят, след като завършат. Ще бъдат изготвени типови договори, които специализантът ще сключва с болницата, която сам е избрал.

- запазва се съществуващият механизъм за специализация: разкриване на места за специализанти от лечебните заведения. Всяка болница да има възможност да обяви конкурс за специализанти и да наеме на трудов договор необходимата за лечебното заведения бройка млади лекари по съответните специалности.

- прозрачно провеждане на конкурсите за назначаване на специализанти чрез унифициран конкурс, еднакъв за всички лечебни заведения. Конкурсите за финансираните от държавата специализации ще се провеждат до два пъти в годината, а за избралите да специализират по стария ред - целогодишно. Информация за обявените места ще се публикува на специално създадена платформа на сайта на Министерството на здравеопазването.

На срещата бяха обсъдени и въпроси, свързани със затруднения на специализантите по "Педиатрия" и "Обща медицина". Дадени бяха и идеи за подпомагане на разкриването на практики на специализиращи "Обща медицина".