ОБРАТ: "Промяната" и ДБ готвят Калин Христов за гуверньор на БНБ

Войната в Украйна спихна плановете някой от братята Михови да оглави държавния трезор

Политика
19:43 - 26 Февруари 2022
9604
ОБРАТ: "Промяната" и ДБ готвят Калин Христов за гуверньор на БНБ

Инвазията на Русия в Украйна е пренарчетала изцяло плановете на управляващото мнозинство за избора на нов управител на БНБ, научи Lupa.bg. Само за последните 2 дни кулоарните разговори за евентуален наследник на настоящия гуверньор Димитър Радев са преминали през общо 4 имена, които да се обсъдят в рамките на следващата седмица и от тях да бъде внесено едно в деловодството на Народното събрание като официална кандидатура на четворната коалиция.

Досега, преди да се стигне и до офанзивата на Москва в Украйна, и да бъдат наложени строгите санкции на ЕС и САЩ, се спрягаха имената основно на братятя Михови - Илиян и Валентин - икономисти - единият преподавател в INSEAD, другият - съдружник на близкия до Владимир Путин украински олигарх Ринат Ахметов. 

По наша информация обаче след старта на войната и двамата са отпаднали от основния списък, въпреки че лично премиерът Кирил Петков потвърди, че са водени разговори с Илиян Михов за оглавяването на БНБ, а вместо тях от "Промяната" и Демократична България са се върнали на плановете от миналото лято новият управител да е досегашният заместник на Радев - Калин Христов. 

Той е вицегуверньор на БНБ вече близо 14 години -  от октомври 2009 г., като ръководи и управление "Емисионно". По същество то представлява валутния борд на страната. 

Цялата му кариера преминава в БНБ, като преди това до 2009 г. е съветник на управителя на централната банка Иван Искров. През 2013 г. е финансов министър в служебния кабинет на Марин Райков, назначен от президента Росен Плевнелиев.

Плевенчанинът Калин Христов завършва през 1996 г. макроикономика в УНСС. От февруари 1997 до декември 2000 г. е асистент в катедра „Икономика“ на УНСС. В периода януари 2001 и декември 2004 г. е главен асистент в катедра „Финанси“ на същия университет. От октомври 1997 до септември 2001 г. е експерт в дирекция „Икономически изследвания и прогнози“ в БНБ. 

Източници на Lupa.bg обаче предупреждават, че и с неговата кандидатура би имало законови несъответствия, които да превърнат евентуалния му избор в повод за съдебна атака. Текстове в Закона за БНБ правят неговия избор потенциално несъвместим с негови действия, включително по времето, когато е бил служебен финансов министър. Възможно е да се касае за специфичното деполитизиране, разписано в закона, на членовете на Управителния съвет на държавния трезор.