Обрат в ЕК за пакета „Мобилност”

България и Румъния ще спечелят от промените

Свят
15:21 - 18 Декември 2019
2267
Обрат в ЕК за пакета „Мобилност”

На вчерашното си заседание в Страсбург Европейската комисия е приела решение да спре одобрените неокончателно промени в правилата за международните пътни превози. Новината съобщава днес изданието "Политико", цитирано от БТА, като подчертава, че решението все още не е представено официално.

Повод комисията да преомисли решенията си е, че новите правила – така както бяха договорени преди седмица в среднощно закрито заседание - не помагат, а биха попречили за опазването на околната среда.

ЕК си постави като основна цел в следващите пет години да защити природата, а новите правила предвиждат допълнително излишно движение на дизеловите камиони по европейските пътища.

Изданието цитира заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис, според когото ЕК ще успее да спре въвеждането на промените с приемането на ново решение навреме.

"Политико" отчита, че това е първият зрелищен сблъсък между новите ръководства на институциите на ЕС, а полза в случая имат противниците на промените - България, Румъния, Полша, Унгария, Латвия, Литва.