ОБРАТ: Везиева не знаела за уволнението на шефката на ДКК

Политика
11:57 - 30 Ноември 2021
5741
ОБРАТ: Везиева не знаела за уволнението на шефката на ДКК

Министърката на икономиката Даниела Везиева е нямала представа за взетото вчера решение на Съвета на директорите на ДКК да уволни назначената от Кирил Петков втора изпълнителна директорка Ваня Караганева. Освен това тя ще поиска оставките на тримата представители на ГЕРБ в Съвета, които според нея са уволнили Караганева. 

Това е съобщила днес пред Mediapool лично министър Везиева. Късно вчера с безпрецедентно съобщение на сайта на ДКК бе обявено, че втората директорка е освободена заради куп нарушения на закона и устава. Бяха изредени и много от нейните предполагаеми прегрешения, Съветът дружно порицаваше себе си за решението Караганева да бъде допусната до поста и се отричаше влиянието на Министерството на икономика върху решенията на Караганева. 

"Безкрайно съм изненадана от решението на Съвета на директорите на ДКК за уволнението на Караганева. То идва в момент, в който тя е предложила нова структура на държавната компания. Това показва, че завареното ръководство на ДКК не желае да скъса по никакъв начин със стария порочен модел на управление на дружеството и целта им е умишлено да блокират работата на компанията. Разочарована съм от тяхното поведение, не съм го очаквала", е казала министърката пред медията. 

Припомняме, че трима от петимата директори на ДКК са назначения на ГЕРБ. Това са Рая Каназирева, Диляна Софиянска и Радостин Вазов. Именно техните оставки ще иска и Везиева. 

Днес става ясно и че другият директор, назначен от новото ръководство на министерството - Чавдар Христозов, не е бил уведомен за уволнението на Караганева.