ОБРАТНО БРОЕНЕ: Компютри предсказват края на света!

Нещо за четене
14:15 - 14 Септември 2024
2038
ОБРАТНО БРОЕНЕ: Компютри предсказват края на света!

Компютрите предсказаха кога ще настъпи краят на света. Оказва се, че времето, вградено в компютърните системи из цялата планета, не е безкрайно. То е планирано да приключи на 19 януари 2038 г. в 3 часа 14 минути 7 секунди през нощта. Не на вашия компютър.

Програмисти от години алармират за тази фатална дата. Във всяко устройство, независимо от операционната система Windows или iOS, има система, малък чип, който брои секунди. Всички компютърни часовници в света отброяват секундите от 1 януари 1970 г., като експерти обясняват, че няма никакво значение кога сте си купили устройството. В новите, в старите, навсякъде обратното броене се извършва точно от тази дата.

Компютърът преобразува секундите в години, месеци, седмици и дни и ви показва датата в познат формат. Но вътре той има само секунди. И този невидим часовник има само 32 бита. Това означава, че часовникът може да измерва максимум 2 милиарда 150 милиона секунди (за точност - 2 147 483 647).

Никой не знае как ще се държат компютрите, когато настъпи тази дата. Със сигурност може да се сблъскаме с технологичен апокалипсис, предупреждава експерт пред "Форбс".

Драмата с тази дата донякъде напомня на това, с което се сблъскаха компютърните експерти на 31 декември 1999 г., когато всички смятаха, че света, заедно с технологиите ще свърши. Тогава ръководителят на американската „Комисия 2000” Джон Коскинен с журналисти и компютри се качи на самолет и отлетя натам, където вече беше настъпила 2000 година, за да докаже, че нищо няма да се случи.

Проблемът от 2000 г. обаче можеше да бъде решен. Нямаше тайна в това, просто беше много трудоемко. Проблемът от 2038 г. е малко по-различен. Преди повече от двадесет години числата трябваше да бъдат коригирани. Сега вече няма време за това нещо, предупредиха експерти.