Обратно в соца: Бой за евтини банани в магазините

Новини
14:52 - 16 Ноември 2020
8402
Обратно в соца: Бой за евтини банани в магазините

Добре познатата на мнозина навалица за банани през 70-те и 80-те отново стана актуална – в последните дни народът граби като полудял банани, след като те се оказаха най-евтиният плод в магазините, видя репортер на Lupa.bg.

Тропическият плод бе пуснат на промоция на много места в търговските вериги през уикенда - навсякъде килограмът струваше под 2 лева. В някои хипермаркети като "Била", южният плод вървеше по 1,45 лв., което настърви до крайност купувачите.

За час-два щандовете в големите магазини се опразниха и снабдените с дефицитния по време на соца плод оставиха закъснелите да се тюхкат как не са дошли по-рано да успеят да грабнат поне кило от евтинията.

На учудените купувачи, видели само оголените щандове и забодените в щайгите червени етикети, търговците по магазините развеселени обясняваха, че бананите отдавна са свършили и са останали само "Био", които са на съвсем други цени. 

Всъщност, в разграбването на калоричния зимен плод няма нищо чудно – в момента цените и на гроздето, и на хубавите ябълки и круши са над 3 лева за килограм. Излезлите от сезона пъпеши пък вече гонят 2-3 лева килото.

По-възрастните купувачи, неуспели да си купят банани, си припомниха как в зрелия социализъм търпеливо са чакали на опашки поне по два часа два пъти в годината.