Образователният министър: Целим се в присъствена учебна година

Не можем да избираме между здраве и учене, предупреди Вълчев

Общество
10:19 - 15 Октомври 2020
2271
Образователният министър: Целим се в присъствена учебна година

Само 0,5 на сто от учениците и учителите в страната са карантинирани и учат онлайн. Целим се това да се запази и през годината, за да осъществим максимално присъствие в образователната среда, защото иначе рискуваме поколенческа, педагогическа катастрофа. Но не можем да избираме между здраве и образование, увери ресорният министър Красимир Вълчев. 

Той настоя, че не може да се говори за махане на маските в общите помещения в школата, защото ръстът на заболелите от COVID-19 у нас продължава да расте експоненциално. "Ако мерките се спазват, имаме всички шансове учебната година да бъде над 97-98 процента присъствено", каза Вълчев. Но предупреди, че се задава и грипна епидемия, така че със сигурност ще има прекъсвания на годината. 

Колкото до ситуацията в Търговище, има вече 17 положителни учители и ученици. "Много вероятно е учителите да са се заразили едни от други в работна среда. Призовавам да се спазват мерките, за да не се стига до това", обяви още министърът. Ще се препоръча ограничаване на незадължителните дейности като родителски срещи, заседания на обществени съвети и настоятелства, както и квалификации. Всички те можело да минат в дистанционна форма. "Да бъдем по-предпазливи. Нищо не налага да се правят и еднодневните екскурзии. Да, извеждането на децата от училищната среда е благоприятно за тях, но е факт, че някои от туристическите посещения са си чисти екскурзии и може да се отложат за пролетта", разясни той.