Обсъждат мира в Украйна без Путин

Русия контролира една пета от територията на украинците, вклюително и анексирания през 2014 г. Крим

Новини
09:09 - 15 Юни 2024
1818
Обсъждат мира в Украйна без Путин

В Швейцария днес започва конференцията за мир в Украйна, предаде ДПА.

Правителствени ръководители и други важни представители на около сто страни, както и на международни организации, се очаква да участват във форума.

На конференцията ще бъдат обсъдени различни въпроси, сред които износът на зърно от Украйна, безопасността на контролираната от Русия Запорожка АЕЦ, както и хуманитарни въпроси, като например размяната на военнопленници.

Конференцията се провежда по инициатива на Украйна, като в нея ще участват украинският президент Володимир Зеленски и много други лидери.

Понастоящем Русия контролира една пета от територията на Украйна, включително и Кримския полуостров, който незаконно анексира през 2014 г.

Целта на конференцията, която ще бъде проведена днес и утре, е да бъде мобилизирана международна подкрепа за Украйна - включително от страни, които се отнасят приятелски към Русия.

Руският президент Владимир Путин няма да участва и заклейми срещата на върха като "трик за отвличане на вниманието".

Той заяви, че Москва, която започна пълномащабната си инвазия в Украйна през февруари 2022 г., ще прекрати огъня и ще започне мирни преговори "незабавно", ако Киев изтегли войските си от източната и южната част на страната и се откаже от кандидатурата си за членство в НАТО. Това означава претенция да ѝ се признае завладяването на украински земи и да се узакони престъплението ѝ.

Зеленски заклейми исканията на Путин като териториален "ултиматум", напомнящ за Адолф Хитлер. НАТО и САЩ също веднага отхвърлиха условията му.