Обсъждат се три варианта за новите пенсии

Актуални новини
16:20 - 10 Август 2021
4023
Обсъждат се три варианта за новите пенсии

Три варианта за преизчисляване на пенсиите обсъждат депутатите от “Има такъв народ”. Това съобщи номинираният за финансов министър Пламен Данаилов.

ИТН е поискала от НОИ разчети за 3 опции - вдигане на тежестта на всяка година стажа във формулата за определяне на пенсиите на 1,4, на 1,5 и за преизчисляване с осигурителния доход от 2018 г., обясни той.

Пламен Данаилов заяви, че предложеният от служебното правителство вариант за преизчисляване на пенсиите с увеличение на тежестта на всяка година стаж от 1,2 на 1,35 не е справедлив.

Вариантът, който предлага сегашният социален министър Гълъб Донев предвижда вдигане на всички пенсии от 1 октомври с 12,5%, като това се постига чрез увеличаване на тежестта на година осигурителен стаж до 1,35.

Става дума за близо 400 хил. пенсионери, които остават под прага на бедността и на тях ще се раздават добавки след одобрение по 8 критерия. Представяте ли си как системата ще обработи 400 хил. души, каза Данаилов пред Нова тв.

Вариантът за преизчисление на база осигурителния доход от 2018 г. обаче би оставил близо 1 млн. възрастни без никакво увеличение на пенсиите. Освен това подобен вариант би струвал на бюджета 1 млрд. лева повече.

Това е най-справедливо, но въпросът наистина е как да бъдат компенсирани тези 1 млн. пенсионери, каза Данаилов.