Общ фонд за бежанците предложил Петков, евролидерите одобрили идеята

Новини
17:20 - 11 Март 2022
2642
Общ фонд за бежанците предложил Петков, евролидерите одобрили идеята

Евролидерите са одобрили предложение от България за общ фонд, който да поеме разходите около бежанската вълна от Украйна, сподели премиерът Кирил Петков пред журналисти след срещата на върха във Версай, цитиран от БНТ.

"Това, което обсъждахме днес, и България беше водещата страна, която го предложи, е общ кохезионен фонд за бежанците от Украйна, за да може европейското семейство заедно да плати разходите за тези бежанци, а не всяка държава да се бори самостоятелно, каза премиерът.

Идеята била много добре прието от европейските партньори и в следващите дни Европейската комисия ще предложи механизми и варианти как този фонд да работи.

"Парите ще бъдат от остатъчни средства от европейските програми, това няма да е някакъв нов заем. За начало говорихме за около 10 млрд. евро за Европа", каза още Петков.

В момента влизаме в една обща ситуация на високи цени на петрола и газа, които повишават инфлацията и намаляват растежа. Европейската централна банка ще намалява паричната маса в ЕС, а правителствата на страните членки ще трябва да стимулират икономиките си, за да има растеж, обясни още премиерът.

От Версай Кирил Петков заминава за Анталия, където ще се срещне с турския президент Ердоган.

"Аз вече имах възможност да се срещна с всичките ни съседки, освен с Турция. Искам това да бъде една първоначална среща с Турция, да имаме директния контакт, за да мислим и за общи неща заедно.", обясни премиерът.