Община Хасково финансира ин витро процедури на 20 двойки

Всеки от кандидатите ще получи по 5 хиляди лева

Новини
13:01 - 21 Май 2019
1438
Община Хасково финансира ин витро процедури на 20 двойки

Одобрени за финансиране на ин витро процедури от бюджета на община Хасково за тази година са 20 двойки с репродуктивни проблеми, съобщиха от местната администрация.

Комисията е допуснала за финансиране всички подали документи, защото те отговарят на критериите, заложени в общинския правилник за подпомагане на тази дейност.

Паричните суми се отпускат на лечебни заведения за асистирана репродукция. В хазната тази година са заложени 100 000 лева за финансиране на процедури ин витро и ин виво, припомнят от общината. От там уточняват още, че правилникът предвижда всяка двойка да получи по 3 хиляди лева. По предложение на комисията за оценка на кандидатите обаче е внесена докладна в Общинския съвет, който на предстоящото си заседание ще реши дали да разпредели пропорционално сумата, и всеки един от кандидатите да получи по 5 хиляди лева.

След процедури ин витро, подпомогната от община Хасково със средства от бюджета за 2017 г., са родени 10 бебета при отпуснати средства на 32 двойки. Общата сума е 75 000 лв. През 2018 г. са подпомогнати 22 двойки с репродуктивни проблеми отново общо със 75 000 лева. В общината досега е постъпила информация за 10 бременни жени, които са получили финансиране през предходни години. На много от двойките им предстоят процедури след назначено лечение или манипулации, посочват още от общината.