Община Кюстендил купува генератори за тежки ситуации

У нас
14:04 - 20 Януари 2024
11889
Община Кюстендил купува генератори за тежки ситуации

Община Кюстендил ще закупи 6 генератора, при два в наличност, които ще се използват при тежки ситуации по отдалечените планиннски села и за социалните служби при необходимост. Това каза експертът в направление "Управление при кризи и отбранителна и мобилизационна подготовка" към Общината Ивайло Чалъков. 

И в Кюстендилско от сутринта заваля сняг, обстановката е нормална и пътищата са проходими и се почистват, добави той. 

Кметът на Кюстендил Огнян Атанасов каза на заседание на областния кризисен щаб, че са поръчани генератори, които ще се инсталират в сградите, стопанисвани от социалните услуги и в планинските райони.  

Те ще бъдат доставени вероятно още следващата седмица. Експертът по управление при кризи Ивайло Чалъков:

"Евентуално ако имаме пробив в електрозахранването известно време да могат да се предоставят на хора за осветление и отопление поне временно докато се възстанови електрозахранването".

Неформалната организация на собственици на моторни шейни има готовност да се включи също активно при такива извънредни ситуации, има и много млади хора, които са заявили готовност да се включват в доброволното формирование към Общината при почистване на трасетата при електропроводите - проблеми, които възникват при снеговалеж. 

Много важно е да се поддържа добре пътят към планината Осогово, за да могат да работят пистите и местата за настаняване заради многото туристи и любители на ски, каза  кметът Атанасов.