Община Панагюрище се орезили - изманипулира гласуване

Или как у нас близо 2000 вота се равняват на един комисарски

Новини
17:41 - 13 Май 2019
1554
Община Панагюрище се орезили - изманипулира гласуване

Сигурно почти няма човек от вас, който да не се е съмнявал в нечий избор или гласуване - дали било за парламентарни избори или конкурс за красота.

Е, в община Панагюрище успяха да се орезилят малко преди изборите за европарламент. Не, няма някаква връзка с тях, но местни жители се разбунтуваха и изразиха негодуванието си пред Lupa.bg.

До края на миналата седмица на сайта на общината имаше гласуване в няколко различни категории - една от тях беше за учител на годината.

Сблъсък на локално ниво, но все пак ставаше дума и за чест.

Г-жа Марина Маринова Маринска, която според думите на повечето граждани на Панагюрище, е много добра, харизматична и излъчваща топлина с погледа си.

Тя е учителка в ОУ "Двайсти април". И любимката на повечето деца и родители води в гласуването. Това става минути преди крайния гонг на държавната институция.

Оказа се, че г-жа Маринска до 16:59 часа води с над 200 гласа (гласуването е трябвало да приключи в 17:30)- 1813:1600 пред г-жа Спаска Делчева Арбалиева от ОУ "Марин Дринов". В същия този час линкът за гласуване и изтрит! Но Петър Петрунов предвидливо е направил скрийншот.

"Обади ни се чиновник от общината, който обясни, че наградата отива в номер 2!? - разказва читателят на Lupa.bg Петър Петрунов и приятел на Марина. - Той ни разясни, че комисията - същата, която е номинирала учителите, е взела това решение. А то е на базата на това, че комисарите в комисията гласуват кой да победи, а всички онлайн гласове, пускани в продължение на три дни, са равни на един комисарски... Що за безумие?"

Явно Татковината си остава комисарска - това е положението.

"У нас си я обичаме демокрацията много, ама, ако е контролирана - най-добре! Защото в току-виж някой някъде спечелил вместо предварителния помазаник. А тя, милата фасадна демокрация, не е по-умна от шепа комисари-експерти, не ли? Ролята е просто да легитимира, да придава помпозност на предварителния избраник, също както шарената лентичка на нечий медал", допълва бесният гражданин Петрунов.

Но, уважаеми, да не си помислите, че става дума за някаква финансова помощ, било то и еднократна. Не! Става дума за морал, съвест, чест и грамота в рамка. Нищо повече.

Лошото е, че целокупно не разбираме, че принципите са по-ценни от 13-та заплата или някой хонорар някъде там, из кулоарите на държавните институции.