Община Тетевен мисли за хората, подаде жалба за поскъпването на водата

Цената скочила от 1,68 лв. до 2,10 лв. с ДДС

Новини
16:27 - 05 Септември 2019
1754
Община Тетевен мисли за хората, подаде жалба за поскъпването на водата

Ръководството на Община Тетевен е подало жалба до Административен съд - София срещу решението за поскъпване на водата за потребителите на "ВиК" АД, - Ловеч, от 22 август т.г. на Комисията за енергийно и водно регулиране, съобщават от общинската администрация.

Според решението от 1 септември цената на водата за абонатите на Тетевен е 2,10 лева с ДДС, а не както бе досега 1,68 лева.

"Не сме доволни от така постановеното решение, тъй като същото е постановено при неспазване на установената форма, съществено нарушение на административно-производствените правила, в противоречие с материално-правни разпоредби и в несъответствие с целта на закона, поради което в законовия срок обжалваме същото", се казва в жалбата.

Сред основанията за отмяна се посочва, че не е налице достатъчна и ясна аргументация относно извода на КЕВР, изложен в обжалваното решение, а именно - че цените на ВиК услугите за битови и приравнените към тях обществени, търговски и други потребители са под нивото на социалната поносимост на цената на ВиК услуги. Административният акт е немотивиран, тъй като КЕВР не е изложила фактически констатации, основани на конкретни данни и факти, липсва анализ и обосновка, въз основа на която органът е стигнал до утвърдените цени.

В жалбата е съобщено още, че за периода 2016-2019 г. Община Тетевен е осигурила целево финансиране от държавата и местни приходи близо 5 милиона лева за проектиране, строителство, ремонт, реконструкция и рехабилитация на вътрешна водопроводна мрежа и изграждане на нови ВИК съоръжения, допълват от общинската администрация.