Общинар от ДБ разкри другата страна на монетата за Борис Бонев

Независимият член на СОС бил изхвърлен от председателския съвет заради свада с ГЕРБ

Новини
13:23 - 07 Април 2020
3712
Общинар от ДБ разкри другата страна на монетата за Борис Бонев

Общинар от ДБ разкри другата страна на монетата за изгонването на независимия му колега Борис Бонев от председателския съвет Столичния общински съвет. Според Михаил Паргов от квотата на "Да, България" това е станало по настояване на шефа на групата на ГЕРБ Елен Герджиков, вероятно след кавга с групата на управляващите. 

"Кратката версия е, че, според правилника на СОС Борис никога не е имал право да присъства в председателския съвет. Отстраняването му от там е решение на Елен Герджиков. Защо председателят на СОС внезапно реши да спазва правилника след месеци, в които го нарушаваше, няма как да знам", пише Паргов. 

И разказва история в социалната мрежа фейсбук как преди година се е молил "Спаси София" да се явят на местните избори. "Те категорично отказваха и заявяваха, че не са политици и няма да влизат в политиката, докато тайно са си пишели предизборната програма. После, когато решиха, че ще се явяват самосиндикално, им обясних, че нямат право на листа и ще се наложи да се явят като отделни кандидати, което може да доведе до разпиляване на гласове, може да доведе до това повечето да гласуват за единия, и така другият да не бъде избран, и най-вече, че с пропиляването на тази възможност от явяване в листа, ще бетонират статуквото за още един мандат.

Отговорът беше: "Готови сме да поемем този риск!". Моят отговор беше, че е егоистично и че аз не съм готов да поема този риск и да имаме пак от същото. През цялата кампания ми се обясняваше, че нямало значение, че нямаш мнозинство и че и сам си можел да си прокарваш идеите", добавя Паргов. 

След това с преразпределението на гласовете на Борис ДБ получават още 1 място в СОС, а ГЕРБ, ВМРО и Атака получили достатъчно, за да си имат пълно мнозинство и да не зачитат мнението на останалите. "Дойде и първото гласуване, в което Герджиков беше избран за председател на СОС, с гласовете на ГЕРБ+ВМРО+АТАКА+1. А днес стигаме до ситуацията, в която сме обвинявани от Борис, че заради нас го били изгонили от председателския съвет. Мислех и на Борис под статуса да го коментирам, но не знам дали има смисъл - вече му става навик да изопачава фактите", сърди се синият общинар на Христо Иванов. 

Той обаче напомня, че по правилник общински съветник, който не е председател на група, няма място в председателския съвет. "На какво основание Герджиков го кани всеки път и му позволява да взема участие и да гласува там не е ясно. На последния такъв съвет присъствахме и аз, и Грети Стефанова, просто като публика. От което Герджиков се подразни и каза, че нямаме място там. И, че от следващия председателски съвет ще си спазва стриктно правилника и няма да допуска други общински съветници. Председателският съвет, заяви той, бил само за председатели на групи и зам.-председатели. На въпроса защо тогава Борис може да присъства, а ние не, при положение, че той дори гласува там, а ние бяхме само като присъствие, единственият отговор на Герджиков беше: "Има си правилник от следващия път ще го спазвам".

Затова съветът ми към Борис е да разговаря по темата с ГЕРБ и Герджиков, както е свикнал", пише още Михаил Паргов.