Общината за лампите по 6 бона: Борис Бонев казва половината истина!

Йорданка Фандъкова нареди спешна проверка на случая

Икономика
13:21 - 30 Януари 2022
5267
Общината за лампите по 6 бона: Борис Бонев казва половината истина!

Общинският съветник от "Спаси София" Борис Бонев изнесе покъртителна информация за потъване на 73 милиона лева в съмнителни сделки за улично осветление в столицата. Той настоя за оставката на зам.-кмета по транспорта Кристиан Кръстев и обяви, че ще сезира Министерството на финансите и АДФИ.

Отговорите от общината

"Дяволът е в детайлите. Г-н Бонев казва фактите наполовина. Общата стойност се формира на база цени за поддръжка и цени за изграждане на улично осветление. Едната фирма залага на по-висока стойност на дейностите по поддръжка на улично осветление и по-ниска цена за изграждане. Другата фирма дава по-ниска цена за поддръжка, но по-висока за изграждане на ново улично осветление. Когато се претеглеят двата компонента за всяка от фирмите, средната стойност, която дават двете компании, са почти еднакви, обясни пред "24 часа" зам.-кметът по транспорта на София Кристиан Кръстев.

Ако се погледнат други единични цени, предложени от двете компании, тази, която предлага по-ниска цена за лампа, дава по-високи за други дейности. Например в зона 2 едната предлага 6,88 лв. за натриево тяло и 4,09 лв. за LED. Другата в зона 4 дава цена от 3 лв. за натриево тяло и 1,20 лв. за LED.

Обществената поръчка е приключена в края на март 2021 г. 

"В комисията по избор на изпълнител участваха общински съветници и от опозицията. Няма нито едно особено мнение. Процедурата не е обжалвана и от другите участници. Освен това преди подписването на договорите аз настоях предложените цени да бъдат намалени", обясни още Кръстев. След преговори с двете фирми те предложили намаление с 10-15% на стойността на различните дейности и след това общината сключила договорите.

Зам.-кметът уточни, че стойността на процедурата е до 73 млн. лв. за период от 4 г.

"Това означава, че тази сума ще бъде платена само ако има осигурено финансиране за изграждане на ново улично осветление, каквото към момента няма. За 2021 г. сме платили около 7 млн. лв.", уточни Кръстев.

По заповед на столичния кмет Йорданка Фандъкова  вътрешният одит на Столичната община ще извърши проверка на процедурата по избор на изпълнители за ремонт и изграждане на улично осветление в София. В обхвата на проверката ще се включат и направените възлагания на различни дейности и плащанията им до момента, съобщиха от Столичната община.