Обслужиха ли служебните Путин с "Боташ"?

Министерството на енергетиката е започнало пълна проверка на целия процес, при който е сключено споразумението за покупко-продажба на газ

Политика
17:30 - 20 Октомври 2023
4089
Обслужиха ли служебните Путин с "Боташ"?

Бившият служебен министър на Румен Радев - Росен Христов заплшава със съд премиера акад. Николай Денков за твърденията му, че сделката с "Боташ" директно обслужва руската страна. Въпреки твърденията на Капитан Газпром обаче, Европейската комисия явно се е усъмнила, че са налице нарушения и е изпратила запитване до “Булгаргаз”.
 
Сделката с турската компания беше оповестена с фанфари от служебния кабинет на президента. Споразумението е между “Булгаргаз” и турската държавна газова компания “Боташ” за достъп до терминалите и газопреносната мрежа на Турция до края на 2035 г. Това споразумение обаче дойде малко след като руския президент Владимир Путин и турския държавник Реджеп Ердоган се споразумяха за изграждане на газов хъб.

Договорът беше обявен с фанфари от Росен Христов и Гълъб Донев

"Договорът, за който беше казано, че е неизгоден за България, че нямаме достъп и равнопоставеност – абсолютно не отговаря на истината. Той е от изключително стратегическо и икономическо значение за страната. При подписването му бяхме поздравени от всичките ни евроатлантически партньори. Договорът с "Боташ" дава достъп до инфраструктура, терминали и газопреносна мрежа, за да можем да доставяме синьо гориво. Алтернативи на този договор няма”, подчерта тогава Росен Христов.

Сега и Европейската комисия иска да разбере в действителност ли има нарушения по този договор и увери, че “няма да се поколебае” да предприеме съответните действия, ако такова бъде констатирано.

В средата на юни стана ясно, че Министерството на енергетиката е започнало пълна проверка на целия процес, при който е сключено споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ" за покупко-продажба на природен газ. На 23 юни министър Румен Радев беше изслушан в Народното събрание, където обясни, че страната ни не е ощетена и може да опита да измени споразумението за регазификация и доставка на втечнен газ.

Проверката на Министерството е била само по документи и до този момент не е известно да е установила нарушения. Не е подаван сигнал към прокуратурата за такива, а само доклад, който е входиран в Народното събрание.

Когато споразумението беше обявено за първи път през януари, Европейската федерация на търговците на енергия изрази опасения относно възможни нарушения на правилата на конкуренцията, припомня порталът. Федерацията предупреди за това, че се пречи на други компании, работещи в региона, да навлязат на турския пазар.

Редовното вече правителство, също възложи разследване на сделката за доставка като част от проверката на работата на служебното правителство с мотива, че липсва прозрачност и ще струва милиарди на страната.

От "Булгаргаз" не са отговорили на въпросите на Европейската комисия до момента на публикуване.